ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Νίσυρος, η γεωθερμία, η προστασία της νήσου

Κύριε διευθυντά
Απαντώντας στον κ. Κ. Μαύρο, CEO της ΔΕΗ/Α («Κ» 26-8-2020), παραθέτω τα κάτωθι: 

1. Είχαμε τη ΔΕΗ. Μετά δημιούργησαν τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Μετά «οι ειδικοί» τη διέλυσαν. Και τώρα, «οι ειδικοί» προχώρησαν στην ανασύστασή της. Το κόστος αυτού του «ράβε ξήλωνε», ποιος το πληρώνει;

2. Στη Νίσυρο, υπάρχει γεωθερμικό πεδίο υψηλής ενθαλπίας. Οι ειδικοί επιστήμονες, Ελληνες και ξένοι, που μελετούν τη συμπεριφορά του ηφαιστείου, τονίζουν ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες που καθιστούν επικίνδυνη την οποιαδήποτε παρέμβαση, και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. (www.nisyriakesmeletes.gr/Οικολογία). Ολοι οι φορείς του νησιού και της διασποράς, εδώ και χρόνια, διαμαρτυρόμεθα για τα σχέδια της ΔΕΗ να εκμεταλλευτεί τη γεωθερμία, για να προστατεύσουμε το νησί μας.

3. Η Ελλάδα έχει κυρώσει τη Σύμβαση Ααρχους του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία για περιβαλλοντικά θέματα, οι αρμόδιοι οφείλουν να διαβουλεύονται με τις τοπικές κοινωνίες και να συμμορφώνονται με τις απόψεις τους. Τα ίδια προβλέπουν και σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. Γι’ αυτό το υπαρξιακό για τη Νίσυρο θέμα ούτε απλή ενημέρωση του κοινού δεν έχει γίνει. Και αυτοί προχωρούν.

4. Η Νίσυρος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000 (Κωδικός GR 167) και ανήκει σε ζώνη ειδικής προστασίας (Κωδικός GR 4210032). Στον νέο νόμο 4685/20 «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» προβλέπονται σημαντικές καινοτόμες πρωτοβουλίες για τις προστατευόμενες περιοχές. Επιτέλους, θεσπίστηκε ρητώς η ενεργός συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε θέματα που αφορούν την περιοχή τους, όπως: συμμετοχή του δήμου και της περιφερείας στο σύστημα διακυβερνήσεως των τοπικών προστατευόμενων περιοχών, το οποίο συνεπικουρείται, μεταξύ άλλων, και από περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (άρθ. 26), οι μονάδες διαχειρίσεως προστατευόμενων περιοχών (ΜΔΠΠ) δεσμεύονται για διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, τους παραγωγικούς φορείς, για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για το έργο και τους σκοπούς τους (αρθ. 34), συμμετοχή του δήμου και της περιφερείας στις επιτροπές διαχειρίσεως των ΜΔΠΠ (άρθ. 35), συνεργασία μεταξύ δήμων και ΜΔΠΠ για την εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων δράσεως (άρθ. 40) κ.ά.

5. Επί της θητείας του κ. Μαύρου, προωθήθηκαν με σπουδή οι διαδικασίες για τη σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού με τον επιλεγέντα στρατηγικό εταίρο, (πολλά γράφονται γι’ αυτόν στα ΜΜΕ) για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων. Μοιραίως λοιπόν γεννώνται τα ερωτήματα: Πότε προτίθενται να διαβουλευτούν με τις τοπικές κοινωνίες, όταν θα γίνουν τα εγκαίνια του εργοστασίου παραγωγής ρεύματος; Γιατί τόση βιασύνη, τώρα; Μήπως για να προλάβουν την υλοποίηση των ρυθμίσεων του νέου νόμου που βάζει φρένο στα ανεξέλεγκτα σχέδιά τους; Η ΔΕΗ δεσμεύεται ή όχι να συμμορφώνεται με την επί του θέματος εκπεφρασμένη πολιτική της κυβερνήσεως; Αυτή είναι η έννοια των όσων εξήγγειλε με το περί ου ο λόγος άρθρο του ο κ. Μαύρος; Ετσι εννοεί τη «δίκαιη βιώσιμη ανάπτυξη για τις κοινωνίες και την προστασία του περιβάλλοντος»; Γιατί αγνοούν επιδεικτικά τις τοπικές κοινωνίες και δεν αφουγκράζονται τις απόψεις και τις αγωνίες τους για τον τόπο τους, για την ίδια την ύπαρξή τους; Οι εποπτεύοντες υπουργοί τι λένε επ’ αυτού; Αναμένουμε, υπενθυμίζοντες ότι ο λαός έχει και κρίση και μνήμη.