Τα υμνολόγια πρωταγωνιστών της Ιστορίας για την Ελλάδα και το ηρωικό μέρισμα στις νίκες

Τα υμνολόγια πρωταγωνιστών της Ιστορίας για την Ελλάδα και το ηρωικό μέρισμα στις νίκες

Κύριε διευθυντά
Μεταπολεμικώς, η συμμετοχή της χώρας μας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και, ιδίως οι νικηφόρες επιχειρήσεις των στρατευμάτων μας στο αλβανικό μέτωπο, γέμιζε και γεμίζει τους Ελληνες από υπερηφάνεια. Το παινευόμαστε και με το δίκιο μας. Ομως, τι πρέσβευαν οι «ξένοι» και μάλιστα όχι οι τυχαίοι, αλλά από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του Πολέμου; Μια ιδέα μπορούμε να σχηματίσουμε εντρυφώντας στο Ανθολόγιο Πατριδογνωσίας του Μ. Παγουλάτου (Αθήνα, 1996)):

– «Αδυνατώ να δώσω το δέον εύρος της ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι για την ηρωική αντίσταση του λαού και των ηγετών της Ελλάδος» (Σαρλ ντε Γκωλ). 

– «Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Ελληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε: Οι ήρωες πολεμούν σαν Ελληνες» και «εάν δεν υπήρχε η ανδρεία των Ελλήνων και η γενναιοψυχία τους, η έκβαση του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου θα ήταν ακαθόριστη» (Ουίνστον Τσώρτσιλ, τις πρώτες ημέρες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και στις 24.04.1941, αντίστοιχα).

– «Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάς ανέτρεψε το σύνολο των σχεδίων της Γερμανίας, εξαναγκάσασα αυτήν να αναβάλει για έξι εβδομάδες την επίθεση κατά της Ρωσίας. Διερωτώμεθα ποία θα ήταν η θέση της Σοβιετικής Ενώσεως χωρίς την Ελλάδα» (Βρετανός στρατάρχης σερ Χ. Αλεξάντερ, 28.10.1941).

– «Ασχέτως προς ό,τι θα πουν οι ιστορικοί του μέλλοντος, εκείνο το οποίο μπορούμε να πούμε εμείς τώρα, είναι ότι η Ελλάς έδωσε αλησμόνητο μάθημα στον Μουσολίνι, ότι αυτή υπήρξε η αφορμή της επανάστασης στη Γιουγκοσλαβία, ότι αυτή κράτησε τους Γερμανούς στο ηπειρωτικό έδαφος και στην Κρήτη για έξι εβδομάδες, ότι αυτή ανέτρεψε τη χρονολογική σειρά όλων των σχεδίων του γερμανικού επιτελείου και έτσι έφερε γενική μεταβολή στην όλη πορεία του πολέμου και νικήσαμε» (πρωθυπουργός της Βρετανίας σερ Αντονι Ιντεν, 24.09.1942).

– «Λυπάμαι διότι γηράσκω και δεν θα ζήσω επί μακρόν διά να ευγνωμονώ τον ελληνικό λαό, του οποίου η αντίστασης έκρινε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» (Στάλιν, 31.01.1943).

– «Οι Ελληνες δίδαξαν διά μέσου των αιώνων την αξιοπρέπεια. Οταν όλος ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ο ελληνικός λαός τόλμησε να αμφισβητήσει το αήττητο του γερμανικού τέρατος αντιτάσσοντας το υπερήφανο πνεύμα της ελευθερίας» (Φραγκλίνος Ρούζβελτ, 10.06.1943).

– «Εάν ο ρωσικός λαός κατόρθωσε να ορθώσει αντίσταση μπροστά στις πόρτες της Μόσχας, να συγκρατήσει και να ανατρέψει τον γερμανικό χείμαρρο, το οφείλει στον ελληνικό λαό, που καθυστέρησε τις γερμανικές μεραρχίες όλον τον καιρό που θα μπορούσαν να μας γονατίσουν. Η γιγαντομαχία της Κρήτης υπήρξε το κορύφωμα τής ελληνικής προσφοράς» (Σοβιετικός στρατάρχης Γκεόργκι Ζούκωφ, «Απομνημονεύματα για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»).

Προφανώς, πρόκειται για «έπεα πτερόεντα», κοινώς λόγια του αέρα, αλλά έστω και έτσι νιώθουμε μια υπερηφάνεια για τους πατεράδες μας, τους παππούδες μας και τους ελάχιστους πια εν ζωή μαχητές. Και δεν είναι πολλοί οι λαοί που μπορούν να ισχυρισθούν το ίδιο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή