Οι πρωτοβουλίες του δημάρχου Αθηναίων

Οι πρωτοβουλίες του δημάρχου Αθηναίων

Κύριε διευθυντά
Η θέση του δημάρχου Αθηναίων είναι το ασφαλέστερο σκαλοπάτι για την είσοδο στην κύρια πολιτική σκηνή. Ολοι οι δήμαρχοι,
τα τελευταία 45 χρόνια, αν και δεν έλυσαν τα σοβαρά προβλήματα της πόλης μας, χρησιμοποίησαν την προβολή που είχαν για να γίνουν βουλευτές και υπουργοί.

Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, αν και είχε δηλώσει ότι με το αξίωμα του δημάρχου Αθηναίων ολοκληρώνει την πολιτική του καριέρα, έγινε βουλευτής και πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Ο κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος, επίτροπος της Ε.Ε. Μοναδική εξαίρεση η κ. Ντόρα
Μπακογιάννη, η οποία όταν εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων ήταν ήδη καταξιωμένη πολιτικός. Ο σημερινός δήμαρχος, αν και φορέας μεγάλου ονόματος, δεν διαψεύδει τον κανόνα. Αντί να ασχοληθεί με την επίλυση των μεγάλων χρόνιων προβλημάτων της πόλης μας, στα οποία προστέθηκε και το πρόβλημα των καθημερινών μετακινήσεων λόγω της επιδημίας, ενεπνεύσθη και δημιούργησε τον «Μεγάλο Περίπατο» που, όπως ομολογεί τώρα ο ίδιος, «δεν του βγήκε», κόστισε όμως στους Αθηναίους 2.000.000 ευρώ.

Για να κριθεί ένα δημόσιο έργο πρέπει να λειτουργήσει και να δοκιμασθεί στην πράξη για αρκετό χρόνο, σε κανονικές συνθήκες και όχι σε συνθήκες περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας. Ομολογώ όμως ότι αιφνιδιάζομαι όταν μπαίνοντας στην οδό Πανεπιστημίου βλέπω στην αριστερή πλευρά μια σειρά από φοίνικες, δένδρα ξένα προς την αττική πανίδα, και στη βάση τους άχρηστα παγκάκια, στα οποία, όποιος καθίσει, θα απολαύσει τα καυσαέρια των διερχόμενων αυτοκινήτων.

Οπως γνωρίζουμε, υπάρχει ένα γενικό πολεοδομικό σχέδιο για την Αττική και ένα ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για την Αθήνα. Αρμόδιοι μηχανικοί, πολεοδόμοι και συγκοινωνιολόγοι πρέπει να επικαιροποιήσουν το σχέδιο αυτό και να προγραμματίσουν τη σταδιακή υλοποίησή του, χωρίς προσπάθεια εντυπωσιασμού. Ο δήμαρχος φαίνεται ότι έχει και άλλη μία προτεραιότητα: την εξορία του
Παναθηναϊκού από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας στον Βοτανικό. Το γήπεδο του Παναθηναϊκού, όπως είναι γνωστό, είναι το πρώτο γήπεδο που κατασκευάστηκε στη χώρα μας αποκλειστικά για ποδόσφαιρο και έχει οκτώ μοναδικά χαρακτηριστικά, με βάση τα οποία θα πρέπει
να κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αντιλαμβάνομαι ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ένας δήμαρχος ή περιφερειάρχης μπορεί να υπογράψει μιαν απόφαση για να ικανοποιήσει το αίτημα ενός επαγγελματία της περιοχής του χωρίς να ζητήσει τη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας. Η απόφαση αυτή, σύννομη ή μη, δεν δημιουργεί αντιδράσεις εφόσον δεν θίγονται συμφέροντα άλλων επαγγελματιών του ιδίου κλάδου και δεν επηρεάζεται η καθημερινή ζωή των πολιτών. Στην Αθήνα, όμως, δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς και αστοχίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή