Κατάπτυστα κείμενα και το γράμμα του νόμου

Κατάπτυστα κείμενα και το γράμμα του νόμου

Κύριε διευθυντά
Στην «Καθημερινή» της 12-11-2020 δημοσιεύθηκε άρθρο του εκλεκτού συνεργάτη σας κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου υπό τον τίτλο «Αντισημίτες αντιρατσιστές», στο οποίο καταγγέλλεται, ορθότατα, ως κατάπτυστο απαράδεκτο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο «Εβραίος κτηνίατρος θα μας μπήξει τη βελόνα. Εφιαλτικές προσαγωγές σε θαλάμους στρατόπεδα σαν τα κοπάδια». Ο αρθρογράφος καταλήγει με την (αισιόδοξη;) προσδοκία αντίδρασης της εισαγγελίας.

Δεν έχω υπ’ όψιν το κείμενο του καταγγελλομένου δημοσιεύματος, αλλά νομίζω ότι ο τίτλος του αρκεί για να το υπαγάγει στο άρθρο 1 του «αντιρατσιστικού νόμου» 4285/2014, το οποίο απειλεί με φυλάκιση 3 μηνών έως 3 ετών, «Οποιον με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου… υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες, που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία… κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη…».

Το άρθρο 5 του ίδιου νόμου ρητώς ορίζει ότι οι πράξεις και τα εγκλήματα που περιγράφονται στον νόμο διώκονται αυτεπάγγελτα.
Συνεπώς, οποιοσδήποτε θεωρεί ότι το επίμαχο δημοσίευμα εμπίπτει στον αντιρατσιστικό νόμο, δικαιούται, σύμφωνα με το άρθρο 36 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να υποβάλει σχετική αναφορά ή μήνυση και να προκαλέσει την ποινική δίωξη του/των υπευθύνου/ων. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει μια κάποια αλγολαγνική (μαζοχιστική για τους Νεοέλληνες) γενναιότητα, για να εμπλακεί κανείς στις ταλαιπωρίες (και δαπάνες) των δικαστικών διαδικασιών.

Και κάτι πρακτικό. Είναι, συνήθως, αποτελεσματικότερη η «αστικοποίηση» της υποθέσεως, γιατί οι πιο πολλοί από τους «αθλητές» του συγκεκριμένου έντυπου σπορ έχουν εθισθεί στις μακρόσυρτες ποινικές διαδικασίες, που κατά κανόνα δεν οδηγούν σε αποτρεπτικές καταδίκες (αναστολές, ανεκτέλεστες αποφάσεις κ.λπ.). Είναι διαφορετικό να σου κοινοποιηθεί μια κλήση για μαρτυρική κατάθεση ή σε απολογία, και διαφορετικό να σου επιδοθεί μια αγωγή για αποζημίωση συγκεκριμένου (υψηλού) ποσού. Ακόμα αποτελεσματικότερος είναι ο συνδυασμός της τακτικής αγωγής με αίτηση συντηρητικής κατασχέσεως και/ή εγγραφής προσημειώσεως υποθήκης επί ακινήτου, αν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία.

Ιδού στάδιον δόξης λαμπρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή