Τρόμαξα όταν διάβασα αυτή την επιστολή

Τρόμαξα όταν διάβασα αυτή την επιστολή

Κύριε διευθυντά 
Στο φύλλο της «Καθημερινής» της 18.11.2020 δημοσιεύθηκε επιστολή του κ. Δημητρίου Κουτρούμπα, ομοτίμου καθηγητή ΕΚΠΑ που γράφει: «Μέσα στους ιερούς ναούς η θεία χάρις και ο Χριστός εξοντώνουν και δεν επιτρέπουν να ζήσει κανένα μικρόβιο…, η μάσκα, η τήρηση αποστάσεων και η υγιεινή των χεριών μέσα στον ναό κατά τη λειτουργία… είναι περιττά και δείχνουν μάλλον ολιγοπιστία ή απιστία… Στη Θεία Κοινωνία… το Αγιον Πνεύμα κατακαίει μυστικά τα πάντα… Οι ιερείς που καταλύουν το περίσσευμα στο Αγιο Ποτήριο… γίνονται μαθουσάλες αντί να μολυνθούν. Η Θεία Κοινωνία μπορεί να βλάψει καμιά φορά προς συνετισμό μόνον όποιον κοινωνεί ασεβώς και χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία». 

Η επιστολή αυτή μου προκάλεσε τρόμο, ιδίως διότι γράφεται από κάποιον που ήταν καθηγητής του ΕΚΠΑ και συνεπώς βρισκόταν σε άμεση επαφή με φοιτητές. Η θρησκευτική πίστη δεν διδάσκεται, ούτε μεταδίδεται διά αρθρογραφίας, αλλά είναι βαθύ προσωπικό βίωμα και όποιος την έχει βρει είναι τυχερός και ευλογημένος. Σε κάθε περίπτωση, η θρησκευτική πίστη δεν καταργεί τους νόμους της φύσης και του σύμπαντος. Και ναι μεν ακούμε ότι ορισμένοι βουδιστές μοναχοί, με τη δική τους πίστη, μπορούν να αιωρούνται πάνω από το έδαφος, αλλά δεν παρακινούν τον κόσμο να πηδήξει στο κενό διαβεβαιώνοντάς τους ότι η πίστη τους θα καταργήσει τον νόμο της βαρύτητας. Δυστυχώς αυτό ακριβώς κάνει ο κ. Κουτρούμπας και αν η επιστολή του ερμηνευθεί κατά γράμμα (όπως είναι πιθανό), τότε όλοι οι εκκλησιαζόμενοι θα καταργήσουν τα μέσα φυσικής προστασίας μέσα στις εκκλησίες, αφού ο ως άνω ομότιμος καθηγητής τούς διαβεβαιώνει ότι ο ιός μεταδίδεται μόνο εκτός των ναών, ενώ μέσα στους ναούς η πίστη του καθενός καταργεί τη μετάδοση, θέση που είναι εντελώς αντίθετη σε κάθε επιστημονική λογική. 

Αραγε πώς εξηγεί ο κ. Κουτρούμπας τις αλλεπάλληλες νοσήσεις λόγω COVID-19 μητροπολιτών, μερικοί από τους οποίους δυστυχώς πεθαίνουν; Μήπως θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι ήταν ολιγόπιστοι ή ότι η Θεία Κοινωνία τούς «έβλαψε προς συνετισμό, διότι κοινώνησαν ασεβώς και χωρίς κατάλληλη προετοιμασία»; 

Πέρα από τρόμο, όμως, η ανάγνωση της ως άνω επιστολής μου προκάλεσε απογοήτευση. Αντιλαμβάνομαι ότι στην «Κ» πρέπει να ακούγονται όλες οι γνώμες, αλλά θα ανέμενα να διυλίζετε τις επιστολές αναγνωστών, ώστε να αποφεύγονται αντιεπιστημονικές παρακινήσεις για την περιφρόνηση των μέσων ασφαλείας που συστήνουν οι επιδημιολόγοι, από οπουδήποτε και αν προέρχονται. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή