Ο ελληνικός τουρισμός στη μετά COVID εποχή 

Ο ελληνικός τουρισμός στη μετά COVID εποχή 

Kύριε διευθυντά
Το ξέσπασμα της πανδημίας ήρθε να ανακόψει μια δεκαετία συνεχών ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό. Με τον κλάδο του τουρισμού να αντιπροσωπεύει το 25% της ελληνικής οικονομίας, η ανάκαμψή του αποτελεί βασική προϋπόθεση αναθέρμανσης της εγχώριας αγοράς, με βασικό ερώτημα όχι το «αν», αλλά το «πότε». 

Μπορεί το 2020 να ήταν χρονιά επιβίωσης, αλλά ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής τουριστικής σεζόν μπορούν να μαρτυρήσουν μελλοντικές τάσεις. Πρώτον, η Ελλάδα κέρδισε μερίδιο αγοράς από ανταγωνίστριες χώρες κυρίως λόγω ασφαλέστερου υγειονομικού προφίλ. Δεύτερον, ο τουρισμός πολυτελείας έδειξε ικανοποιητικές συγκριτικά αντοχές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναβάθμισης του ξενοδοχειακού προϊόντος μας. Τρίτον, η επέκταση της σεζόν έλαβε επιβεβλημένο χαρακτήρα, παρόλο που δεν προλάβαμε να τη δούμε σε πλήρη λειτουργία λόγω του πρώιμου δευτέρου κύματος σε Ελλάδα και Ευρώπη.  

Εντονο παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχειακές μονάδες σε city break και sun and sea προορισμούς στην Ελλάδα. Η αγορά προβλέπει τα ταξίδια αναψυχής να ανακάμπτουν ταχύτερα από άλλους τομείς του τουρισμού. Η Ελλάδα παρέχει ένα από τα πιο ανταγωνιστικά προϊόντα στους τομείς αυτούς με συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως καιρός, σύμπλεγμα νησιών, και πολιτισμός. Ενώ πολλοί επενδυτές θεώρησαν ότι έχασαν το τρένο να εισέλθουν στην ελληνική αγορά, η πανδημία τους δίνει μια δεύτερη ευκαιρία. 

Το 2021 φαίνεται ότι θα είναι μια μεταβατική χρονιά, με τους ξενοδόχους να εστιάζουν στην ανασυγκρότηση των επιχειρήσεών τους και τους επενδυτές να βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση ακινήτων πρώτης γραμμής. Οι ικανοποιητικές προκρατήσεις για το επόμενο έτος και η αύξηση πτήσεων προς τη χώρα μας αποτελούν θετικούς πρόδρομους δείκτες. Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή μελέτη, η Ελλάδα βρίσκεται στους τέσσερις πρώτους ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους Ευρωπαίους. 

Προβλέψεις τοποθετούν την επιστροφή του τουρισμού στα επίπεδα του 2019 στο δεύτερο μισό του 2022. Η πανδημία έβαλε απότομο φρένο σε μια μακρά περίοδο μεγέθυνσης του κλάδου, όμως ανέδειξε τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί ο νέος κύκλος ανάπτυξης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή