ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Οργή, θλίψη, απορίες γι’ αυτό το άρθρο

Κύριε διευθυντά 
Είμαι σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης και υπηρετώ στο Αυτοτελές Επιστημονικό Γραφείο Συμβούλων στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σας γράφω με την επιστημονική μου ιδιότητα ως εξειδικευμένος επιστήμονας, με διδακτορικό στην Κώφωση και την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και όχι την επαγγελματική μου. Διάβασα το άρθρο του κ. Χρήστου Γιανναρά με τίτλο «Το ασυμβίβαστο Εκκλησίας και θρησκείας» (29.11.2020). 

Η λύπη μου και η οργή μου είναι δύσκολο να εκφραστούν με κόσμιους χαρακτηρισμούς, αλλά θα προσπαθήσω ώστε να μην ακολουθήσω τον δρόμο του κυρίου Γιανναρά, σε αυτή μου τη διαμαρτυρία. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της προσωπικής άποψης του συγγραφέα δείχνουν την πραγματική του ταυτότητα και συνοψίζουν τις αρχές και στάσεις του απέναντι στο διαφορετικό, τον σεβασμό των συνανθρώπων μας, την ταυτότητά τους και το έργο τους. Το άρθρο είναι εξαιρετικά προσβλητικό, υποτιμητικό και ανυπόστατο, ευθέως απευθυνόμενο προς τον εξειδικευμένο θεολόγο, πιστοποιημένο διερμηνέα της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, κ. Στράτο Πατρινό (και όχι την «κωμική φιγούρα χειρονόμου ορχηστή»), την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (και όχι «γκριμάτσες») και την κοινότητα των κωφών (και όχι «κωφάλαλων»).

Ο κύριος Γιανναράς, στο άρθρο του, συνεχίζει να αναζητεί, πάλι σχεδόν υβριστικά, διαμαρτυρίες για κάποιον «να καγχάσει γι’ αυτή την κωμική παντομίμα, το ανθρωπάκι με τις γκριμάτσες και τα νοήματα». Διαμαρτυρία για την εξαιρετική πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Ελλάδος να διερμηνεύει-μεταφράζει με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τη Θεία Λειτουργία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και να τη μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση; Καλά, για τη διερμηνεία, την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και την κοινότητα των κωφών, προφανώς, ο λόγιος κύριος Γιανναράς δεν γνωρίζει, απ’ ό,τι διαπιστώνω, τίποτα. Για άλλες γλώσσες, τη μετάφραση «αρχαίας τραγωδίας ή υψηλής ποίησης» σε τόσες γλώσσες του κόσμου, δεν μπορεί να μη γνωρίζει. Εκτός βέβαια εάν πιστεύει ότι η μόνη γλώσσα που μπορεί να εκφράσει υψηλά νοήματα είναι η ελληνική! Και συνεχίζει με θολωμένα, υποτιμητικά και άτοπα επιχειρήματα του τύπου «η γλώσσα των κωφαλάλων υποκαθιστά επισήμως την εκκλησιαστική λατρεία με αποκλεισμένη τη λατρεύουσα εκκλησία».

Είναι αξιολύπητο να διαβάζει κάποιος έναν διακεκριμένο και πολυγραφότατο ακαδημαϊκό δάσκαλο, γνωστό στο πανελλήνιο, να εκφράζει τέτοιες απόψεις και να φιλοξενούνται από μια έγκριτη ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα όπως την «Καθημερινή». Ως πολίτης, αναγνώστης σας και επιστήμονας στον χώρο της Κώφωσης και της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, αισθάνομαι την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να διαμαρτυρηθώ έντονα σε εσάς και να ζητήσω τη δημοσίευση αυτής μου της διαμαρτυρίας.