Η διερμηνεία στη νοηματική

Κύριε διευθυντά
Με μεγάλη μας απογοήτευση διαβάσαμε στην εφημερίδα σας άρθρο στο φύλλο της 29/11, στο οποίο ο αρθρογράφος κύριος Χρήστος Γιανναράς αναφέρεται στο επάγγελμά μας και στη διαδικασία της εκκλησιαστικής διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα, με λόγια που όχι απλώς προσβάλλουν το επάγγελμά μας, αλλά δείχνουν ταυτόχρονα ανιδεότητα προς την ίδια τη γλώσσα, γεγονός που αποδεικνύει πως εκτός από τα λόγια του Παπαδιαμάντη, έχει πλήρη άγνοια σχετικά με την κατοχύρωση της νοηματικής γλώσσας διά νόμου. Συγκεκριμένα, ο νόμος 4488 άρθρο 65 παρ. 2 αναγνωρίζει τη νοηματική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα του κράτους, ισότιμη με την ελληνική, και σε καμία περίπτωση δεν αφορά κάποιο είδος παντομίμας, όπως εντελώς αυθαίρετα διατυπώνει ο αρθρογράφος σας στην εφημερίδα σας.

Παράλληλα, ο συνάδελφος μέσω της διερμηνείας στην εκκλησιαστική λειτουργία, μεταφράζει τον λόγο του Κυρίου σε μία άλλη γλώσσα, τη Νοηματική, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση και των κωφών και βαρήκοων πιστών. Η άποψη του κυρίου Γιανναρά αλλά και η δική σας επίσημη άποψη ως εφημερίδα, είναι ότι στη θρησκεία μας δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι μπορούν να ακούν; Κατά συνέπεια στηρίζετε τον αποκλεισμό και την απομόνωση μιας μερίδας πολιτών;

Ως σωματείο αλλά και ως πολίτες αυτής της χώρας, πραγματικά έχουμε εξοργιστεί με τον μεσαιωνικό τρόπο σκέψης, αλλά και την έγκριση να δημοσιευθεί ένα τέτοιο άρθρο εν έτει 2020. Απαιτούμε να ανακαλέσετε δημόσια αυτό το άρθρο, αποκαθιστώντας την αλήθεια, και στο μέλλον τα άρθρα σας να εγκρίνονται έπειτα από ενδελεχή έρευνα και όχι βασισμένα στις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του εκάστοτε δημοσιογράφου.

Για το Σωματείο Διερμηνέων Νοηματικής Γλώσσας
Ο πρόεδρος Σταθης Γεωργιος
Η γεν. γραμματέας
Τσαρσιταλιδη Ελενη

Η Καθημερινή ζητεί συγγνώμη από την Ομοσπονδία Κωφών, τους διερμηνείς της νοηματικής γλώσσας και όλους τους αναγνώστες της που εθίγησαν από την επιφυλλίδα της Κυριακής 29/11/2020 με τίτλο «Το ασυμβίβαστο Εκκλησίας και θρησκείας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή