«Απώλεια» στο κάστρο της Μεθώνης

«Απώλεια» στο κάστρο της Μεθώνης

Κύριε διευθυντά
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Δεκεμβρίου 2020, ένα τμήμα του ανατολικού τείχους του κάστρου της Μεθώνης κατέρρευσε. Φαίνεται πως κουράστηκε να περιμένει μάταια, σχεδόν δύο αιώνες τώρα, τις φροντίδες των αρμόδιων θεσμικών «ταγών», που αρκούνται σε πομπώδεις εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα, ενώ το εμβληματικό μνημείο έχει εγκαταλειφθεί απροστάτευτο στη μήνι της θάλασσας και του χρόνου. 

Ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης (ΣΦΚΜ – www.methoni-castle.gr) είχε προειδοποιήσει εγκαίρως τις πολιτικές και υπηρεσιακές ηγεσίες όλων των αρμόδιων φορέων καθώς και τους βουλευτές της Μεσσηνίας για τον επικείμενο κίνδυνο. Με συνεχείς παραστάσεις και εκκλήσεις αλλά και με πρόσφατο αναλυτικό φυλλάδιο 40 σελίδων, στο οποίο τεκμηριώθηκε με φωτογραφίες και ειδικά κείμενα ο κίνδυνος καταρρεύσεων, ζητήσαμε άμεσες παρεμβάσεις για την αποσόβησή του.  

Εντούτοις, για μία ακόμη φορά, οι υπεύθυνοι των «συναρμόδιων φορέων»,  αλλά και όσοι έχουν χτίσει καριέρες στο σώμα του αγέρωχου μνημείου, δεν συγκινήθηκαν. Ισως, η ειρωνεία της Ιστορίας επιφυλάσσει στο εμβληματικό αυτό τοπόσημο της Πελοποννήσου, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Εθνεγερσία, να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ακρωτηριασμένο και σκοτεινό, ταπεινό αποπαίδι του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού μας. 

«Εμετρήθησαν, εζυγίσθησαν και ευρέθησαν ελλιπείς…». Αυτή θα είναι η ετυμηγορία του ιστορικού του μέλλοντος για αυτούς τους «ταγούς», αν το κάστρο αφεθεί στη θλιβερή μοίρα που η αδιαφορία μας του επιφύλαξε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή