Πανδημική διάσταση και η αντιπαράθεση

Πανδημική διάσταση και η αντιπαράθεση

Κύριε διευθυντά
Χωρίς αμφιβολία, η πανδημία στη χώρα μας εμπλέκεται όλο και συχνότερα στην πολιτική αντιπαράθεση. Σίγουρα αυτό δεν θα βοηθήσει καθόλου στην ανάσχεση της πανδημίας, αντιθέτως θα ενισχύσει την καχυποψία πολλών απέναντι στην όποια διέξοδο προσφέρουν τα εμβόλια. Η «Κ» έχει με συνέπεια υποστηρίξει, με κύρια άρθρα αλλά και άρθρα συντελεστών της, πως η σύγχυση που συχνά δημιουργείται από διαφορετικές πλευρές, κάποιων επιδημιολόγων συμπεριλαμβανομένων, συνιστά παράγοντα ενίσχυσης της αμφισβήτησης μιας επιστημονικής αντιμετώπισης της πανδημίας. Αυτό είναι απαραίτητο να υπογραμμίζεται, ιδίως στο μέτρο που πολλά δεδομένα που διακινούνται και στο Διαδίκτυο δεν είναι σαφές πώς προκύπτουν και συχνά εντείνουν τη σύγχυση αντί να πληροφορούν. Για παράδειγμα, το ρεπορτάζ στην «Κ» της Κυριακής 6.12 με τίτλο «Οι αδύναμοι κρίκοι της πανδημίας», που αναφέρεται σε τέτοια δεδομένα, με μπέρδεψε εντελώς. Από τη μία πλευρά, η συντάκτις μάς πληροφορεί ότι η συλλογή στοιχείων στη χώρα μας είναι ατελής λόγω ενός ηλεκτρονικού συστήματος που απαιτεί ιδιαίτερο όγκο πληροφοριών. Οπότε τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, διότι μπορεί να εισάγονται ετεροχρονισμένα και χωρίς να γνωρίζουμε με ακρίβεια τον αριθμό των τεστ με βάση τα οποία προέκυψαν. Ωραία. Στη συνέχεια μαθαίνουμε πόσο άρτια είναι τα πράγματα στην αλλοδαπή, καθώς στη Μ. Βρετανία και στην Ελβετία ο καθείς μπορεί να έχει άμεση πληροφόρηση, πράγμα που δεν εμπόδισε τον θάνατο από τον ιό 61.500 στην πρώτη περίπτωση και 5.500 στη δεύτερη. Πάντως, εμείς εδώ δεν έχουμε πληροφόρηση, όχι μόνον οι κοινοί θνητοί αλλά και τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τα οποία «για μήνες κινούνται στα τυφλά». Παρότι συνεδριάζουν συνεχώς και προτείνουν διάφορα μέτρα το κάνουν χωρίς πληροφόρηση. Μάλιστα.

Παρακάτω μαθαίνουμε ότι ο ΕΟΔΥ σκοπό της ζωής του έβαλε να κρατάει τον Rt στα «τάρταρα» όταν άνοιξε ο τουρισμός και με δόλο να μας παραπληροφορεί. Απόδειξη αυτού ότι διάφοροι οργανισμοί έδιναν πολύ υψηλότερο Rt από τον ΕΟΔΥ για τις ίδιες ημερομηνίες. Απορίας άξιον πού τα βρήκαν χωρίς να εξηγείται η μεθοδολογία τους. Οι προβλέψεις που κάνουν διεθνείς οργανισμοί στηρίζονται σε αλγορίθμους που, υποθέτω, ότι στηρίζονται στα στοιχεία εθνικών φορέων, στην περίπτωσή μας του ΕΟΔΥ. Στη συνέχεια πληροφορούμαστε ότι τα κρούσματα αυξάνονται –δεν μειώνονται δηλαδή, όπως μαθαίνουμε τις τελευταίες ημέρες– και βέβαια ότι θα ακολουθήσει εκατόμβη νεκρών καθημερινά, με βάση πάλι τις προβλέψεις διεθνούς φορέα. Ποιος σκεπτικιστής περί των εμβολίων, της ύπαρξης του ιού κ.λπ. θα διάβαζε το ρεπορτάζ αυτό και δεν θα βεβαιωνόταν ότι «μας κοροϊδεύουν». Είμαι βέβαιος πως υπάρχουν αρρυθμίες στην καταγραφή των κρουσμάτων, αλλά αυτό πρέπει να αξιολογείται στος πραγματικές του διαστάσεις, χωρίς γενικεύσεις και αναγωγές που παραπέμπουν σε κάποιους επιστήμονες που σχεδόν ποτέ δεν μαθαίνουμε, με εξαίρεση τον κ. Δερμιτζάκη, που απορώ γιατί τον πληρώνουν οι Ελβετοί, κάθε μέρα στα ελληνικά κανάλια είναι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή