ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

H μέλισσα, σύμβολο υπέρ των εμβολιασμών 

Κύριε διευθυντά 
Σύμφωνα με όλα τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα, ο κορωνοϊός προήλθε από ανθρωπογενείς παράγοντες περιορισμού λόγω άκρατης αστικοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος και καταστροφής δασών, βιοτόπων κ.λπ. Η μέλισσα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα αποτελεί σύμβολο εργατικότητας, πειθαρχίας και αρμονικής συμβίωσης με τη φύση. 

Πολλά είναι τα προτερήματα αυτού του απαραίτητου και ξεχωριστού εντόμου για τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει στη βιώσιμη ανάπτυξη. Συνοπτικά αναφέρονται: Τα 2/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτώνται από τις μέλισσες. Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών. Οι μέλισσες είναι σημαντικές για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας και βοηθούν στη μείωση της ρύπανσης. Επίσης, αποτελούν προάγγελους επερχόμενων περιβαλλοντικών κινδύνων και είναι δείκτες για την υγεία ενός οικοσυστήματος. 

Ομως, οι μέλισσες για να επιβιώσουν χρειάζονται ποικιλία ανθοφόρων φυτών. Η μέλισσα είναι ο εγγυητής της βιοποικιλότητας στον πλανήτη. 

Σύμβολο της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ιταλία θα είναι ένα αγριολούλουδο, το ηρανθές, με σύνθημα «Η Ιταλία ξαναγεννιέται μαζί με ένα λουλούδι». 

Το στυλιζαρισμένο μοβ λουλούδι σχεδίασε ο γνωστός Ιταλός αρχιτέκτονας Τίτο Μποέρι, ο οποίος δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα σύμβολο της άνοιξης και της αναγέννησης της χώρας, έπειτα από αυτή την παρατεταμένη, σκοτεινή περίοδο». 

Προτείνεται σύμβολο της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ελλάδα να είναι η μέλισσα, το χρυσό κόσμημα των Μαλίων από τους μινωικούς χρόνους, με σύνθημα «Η Ελλάδα συμβιώνει με τη φύση».