ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Η Τουρκία, οι ΜΚΟ και το μεταναστευτικό

Κύριε διευθυντά 

Ως τακτικός επιστολογράφος έχω συχνά καταφερθεί εναντίον παράνομων δραστηριοτήτων των ΜΚΟ στα νησιά του Αιγαίου, όπως και εναντίον τουρκικών πολιτικών και στρατιωτικών ενεργειών που τις υποθάλπουν. Σπεύδω να διαφωτίσω τους εναργείς αναγνώστες σας –αλλά και τον καθεύδοντα υπουργό Μετανάστευσης, ο οποίος νομίζει ότι οι καλές στατιστικές λύνουν τα κακά προβλήματα που τον κατατρέχουν– ότι το τουρκικό κοινοβούλιο συζητάει σχέδιο νόμου με σκοπό να αυξήσει τον βαθμό εποπτείας επί των ΜΚΟ και να περιορίσει τις ελευθερίες τους, ιδιαίτερα όσον αφορά οικονομικά και ποινικά αδικήματα που διαπράττουν (ειδικά αναφέρεται η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αλλά και αρκετές άλλες ανεξέλεγκτες δράσεις – «Κ» 25.12.20).

Παράλληλα, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ήδη απαιτήσει από τις Βρυξέλλες η καταβολή των ετήσιων οικονομικών επιδοτήσεων των ΜΚΟ να γίνεται κατευθείαν σε εκείνην, ούτως ώστε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών να τις διανέμει κατά την κρίση του. Η απόφαση θεωρείται ειλημμένη για το 2021: άλλωστε ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι η Τουρκία δικαιούται πλήρη κυβερνητικό έλεγχο στα οικονομικά των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην επικράτειά της. Η Τουρκία εισέπραξε προ ημερών το τελευταίο 1,5 δισ. ευρώ από την επιδότηση 6 δισ. της Ε.Ε. για την εξασφάλιση της μεταναστευτικής πολιτικής της το 2020. Για το 2021 η Τουρκία απαιτεί 11 δισ. ευρώ από τις Βρυξέλλες – επιδότηση η οποία προκρίνεται ήδη πρωτοστατούσης της Γερμανίας, παρά την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την απειλή κυρώσεων, παρά τη βαριά ατμόσφαιρα στο ΝΑΤΟ εναντίον των αντισυμμαχικών επιλογών της Τουρκίας, παρά τις επιθετικές πολιτικές που ακολουθεί σε Λιβύη, Συρία, Κύπρο και Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετά την απόπειρα βίαιης παραβίασης των συνόρων της Ε.Ε., στον Εβρο. 

Τι συμβαίνει λοιπόν; Γιατί η ανειλικρινής, εμπόλεμα επιθετική, κακόβουλη, αντισυμμαχική Τουρκία αμείβεται πλουσιοπάροχα για τις παράνομες αυθαιρεσίες της; Γιατί οι εκβιασμοί της κερδίζουν τη συγκατάνευση της Ευρώπης; 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μας –από τη μικρή ομάδα γύρω από τον πρωθυπουργό και τον μη διπλωμάτη ΥΠΕΞ μας Νίκο Δένδια μέχρι τον μεγαλόστομο και πολιτικά αδαή υπουργό Μετανάστευσης– πρέπει να αναθεωρήσει εκ βάθρων την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Δεν χρειάζεται κατ’ ανάγκην περισσότερη δουλειά με τις παραδοσιακές παρωπίδες της εξωτερικής πολιτικής μας, όσο χρειάζεται αναγέννηση της ίδιας της εξωτερικής πολιτικής μας! Ως πρώτο επείγον βήμα προτείνω την ενδελεχή μελέτη του τουρκικού σχεδίου νόμου για τις ΜΚΟ και την εκπόνηση ενός ανάλογου, αναβαθμισμένου σχεδίου νόμου για το ελληνικό Κοινοβούλιο. Υποθέτω ότι ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ θα τολμούσε να το καταψηφίσει. 

Η ιστορία των τελευταίων διακοσίων ετών ελληνοτουρκικών σχέσεων απαιτεί την αλήθεια και η ιστορική αλήθεια δεν επιτρέπει εθνικόφρονες υπερεκτιμήσεις.