Το ευφωνικόν «ν» και οι προσκυνητές

Το ευφωνικόν «ν» και οι προσκυνητές

Κύριε διευθυντά
Επιτρέψτε μου μία διευκρίνιση: Χατζόπουλος ή Χαντζόπουλος; Hac στα αραβικά σημαίνει πορεία προς ιερούς τόπους. Για το Ισλάμ στη Μέκκα, για τους Χριστιανούς στα Ιεροσόλυμα. Ηaci= προσκυνητής. Οσοι επέστρεφαν στην πατρίδα τους, στο εξής τους έλεγαν απλώς «Χατζής». Χατζιδάκις, Χατζάκης, Χατζέλης (haci eli- άγιο χέρι) ή με την προσθήκη του ονόματος: Χατζηχρήστος, Χατζηκώνστας, Χατζανάστα κ.λπ. Στο τέλος τα κύρια ονόματα με το πρόθεμα Χατζί- ή Χατζή- έμειναν ως οικογενειακά επώνυμα. Στην Καππαδοκία ο ιερωμένος Αγιος Αρσένιος (Φάρασα 1840 – Κέρκυρα 1924) ήταν γνωστός ως Χατζί εφεντής.

Στα επώνυμα Χαντζόπουλος, Χαντζής, Χαντζίδης, Χαντζάκης, παρεμβάλλεται το ν χάριν ευφωνίας. Αλλά ετυμολογούνται και από το περσικό – τουρκικό han = πανδοχείο, χάνι. Διανυκτέρευση για και υποζύγια, ανθρώπους. Hanci = πανδοχέας, ξενοδόχος, κοινώς χαντζής. Οσο για το Μπαμπινιώτης, ίσως είναι τοπωνυμικό, όπως πατρίς-πατριώτης, Χάσια-Χασιώτης, Χανιά-Χανιώτης. Πιθανώς να υπήρχε κάπου τοπωνύμιο Μπαμπίνη-Μπαμπινιώτης. Δεν μου φαίνεται να έχει σχέση με το ιταλικό bambino (αγόρι). Αρμόδιος να απαντήσει, ο φέρων το επώνυμο. Στη Θεσσαλονίκη τις δεκαετίες 1940-60 είχαμε δύο καθηγητές: Γιάννης Ιμβριώτης (καταγωγή από Ανδρο!) και Νικόλαος Ανδριώτης (καταγωγή από Ιμβρο!).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή