Άγνοια και φήμες σύμμαχοι του ιού

Άγνοια και φήμες σύμμαχοι του ιού

Κύριε διευθυντά
Δεν εργάζομαι πάνω στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό αλλά δουλεύω σε μία από τις εταιρείες που θα εφοδιάσουν τον κόσμο με τα δισεκατομμύρια δόσεις που θα μας επιτρέψουν να εξαλείψουμε αυτή τη λαίλαπα και να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και εκείνες των παιδιών μας. Κάθε μέρα ακούω από τους συναδέλφους μου πληροφορίες και λεπτομέρειες για τη δουλειά που κάνουν, τις τεχνικές που ακολουθούν και τις πάμπολλες νίκες που πέτυχαν έως εδώ. Και όσο ακούω, τόσο ο θαυμασμός μου μεγαλώνει για τη μόρφωση, τη γνώση, την αφοσίωση, το πάθος, την αλληλεγγύη των ανθρώπων αυτών, την αυστηρότητα, την ακρίβεια και τελικά την τεράστια ποσότητα της δουλειάς που κάνουν από την πρώτη μέρα της πανδημίας.

Μα θα μου πείτε όλοι αυτοί καλοπληρώνονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες που θα βγάλουν κέρδος από αυτή την ιστορία. Ναι, πληρώνονται (κι εγώ μαζί τους) για τη γνώση και την εμπειρία τους, για τα πολλά χρόνια των σπουδών τους, για τη σκληρή δουλειά τους και τους κινδύνους που τους απειλούν καθώς δεν σταμάτησαν ούτε μέρα να εργάζονται μέσα στις άβολες προστατευτικές στολές τους (μια ημέρα κάποιος μου εξήγησε πως χρειάζεται 30 λεπτά για να πάει στην τουαλέτα λόγω της πολύπλοκης διαδικασίας για να βγάλει τη στολή του). Γιατί η κοινωνία δέχεται να ανταμείψει εκείνο που είναι χρήσιμο.

Φοβάστε τις νέες τεχνολογίες; Το καινούργιο και το άγνωστο; Να φοβάστε την άγνοια, τον σκοταδισμό, τις φήμες. Να φοβάστε εκείνους που τις διαδίδουν χωρίς να έχουν την παραμικρή γνώση. Να φοβάστε τον φόβο. Οταν ήσαστε νέοι κάνατε εμβόλια φτιαγμένα με πρωτόγονες μεθόδους χωρίς να το σκεφτείτε στιγμή, γιατί είχατε κατά νουν την αρρώστια που καταπολεμούσαν.

Νομίζετε πως δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να αποφασίσουμε; Δεν έχετε ιδέα τι πάει να πει όγκος στοιχείων. Τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας έχουν περισσότερη υπολογιστική ισχύ από το διαστημόπλοιο που πήγε τρεις ανθρώπους στη Σελήνη και τους έφερε πίσω και ανησυχείτε αν έχουμε αρκετά στοιχεία;

Στεκόμαστε στις μύτες των ποδιών μας πάνω στους ώμους των γιγάντων της επιστήμης, μιας επιστήμης που η τύχη μου έδωσε την ευκαιρία να σπουδάσω, και τρέχουμε. Τρέχουμε να σώσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας.

Οι εταιρείες θα κερδίσουν χρήματα; Ολες οι εταιρείες έχουν ως σκοπό τους να κερδίσουν χρήματα (ονομάζεται καπιταλισμός). Αυτό που προέχει είναι τι προσφέρουν. Και αυτό το μαθαίνεις τη μέρα που εσύ ή κάποιος από τους δικούς σου αρρωσταίνει. Το καταλαβαίνεις όταν σου λένε πως ο παππούς σου πριν από 60 χρόνια πέθανε από πνευμονία ή από πέτρα στη χολή ή από κάτι που ούτε καν το θεωρείς ασθένεια σήμερα. Το καταλαβαίνουν εκείνοι που ζουν με χρόνιες ασθένειες και περιμένουν με αγωνία το φάρμακο που θα τους δώσει πίσω τη ζωή τους.

Να μαστε λοιπόν πάλι εδώ στην υπαρξιακή μας ερώτηση. Πώς θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας; Δεν φτάνει να εμβολιαστώ. Πρέπει να εμβολιαστείς κι εσύ. Πρέπει μαζί να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης, την αλυσίδα που μας έχει ζώσει και όσο πάει σφίγγει. Και δεν θα μας σώσει ούτε η άρνηση ούτε ο φόβος, ούτε η καχυποψία. Η γνώση, όπως και πριν, είναι αυτή που θα σπάσει τα δεσμά. Αυτή που ελευθερώνει τον άνθρωπο από την προκατάληψη και του ανοίγει νέους ορίζοντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή