Από την Παλιγγενεσία έως το δημογραφικό

Από την Παλιγγενεσία έως το δημογραφικό

Κύριε διευθυντά 
Με αφορμή το άρθρο γνώμης του κ. Ν. Κωνσταντάρα με τίτλο «Από το 2021 στο 2121» («Καθημερινή», 3.1.21), από το οποίο παραθέτω το εξής απόσπασμα: «Το 1871, η επέτειος τιμήθηκε κυρίως με την ανέγερση των ανδριάντων του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ και του Ρήγα Βελεστινλή στην πρόσοψη του κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και αυτών του Καποδίστρια “και του κυριότερου ιδεολογικού επικριτή του, του Αδαμαντίου Κοραή”, στον κήπο μπροστά από τα Προπύλαια του πανεπιστημίου, όπως έγραψε ο ακαδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης στην “Καθημερινή” (31/5/2020)», θα ήθελα να επισημάνω ότι οι ανδριάντες των Καποδίστρια και Κοραή έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο εορτασμού της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση του κράτους – και όχι των 50 από την έναρξη του αγώνα της Παλιγγενεσίας. Ο μεν πρώτος φιλοτεχνημένος από τον Κεφαλλήνα Μπονάνο, ο δε άλλος από τον εξ Αθηνών Βρούτο. Ειδικά για τον ανδριάντα του Καποδίστρια, γνωρίζουμε ότι τα αποκαλυπτήρια έλαβαν χώρα το 1931, ενώ στη χρηματοδότηση του έργου συνέβαλαν καθοριστικά οι απανταχού Ελληνες ήδη από το 1929. 

Σημ.: Επιτρέψτε μου να συμφωνήσω ακλόνητα με την κύρια προβληματική του άρθρου περί δημογραφικού ζητήματος, το οποίο, αν δεν αντιστραφεί, θα φέρει το έθνος αντιμέτωπο με την ίδια του την επιβίωση. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν προτιμάμε οι Ελληνες να τεκνοποιούμε, τουλάχιστον δις, ας προχωρήσουμε σε μια συντακτική πολιτική ένταξης και αφομοίωσης μεταναστών και προσφύγων, με εφόδια τη γλώσσα και την εκπαίδευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή