Κοινωνικές Επιστήμες και περί «αποκοπής»

Κοινωνικές Επιστήμες και περί «αποκοπής»

Κύριε διευθυντά 
Το 2019 τα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών στο Γενικό Λύκειο ήταν 4 και οι συνολικές ώρες διδασκαλίας τους ήταν 14. 

Το 2020 τα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών στο Γενικό Λύκειο ήταν 2 και οι συνολικές ώρες διδασκαλίας τους έγιναν 8. 

Το 2021 θα υπάρχει μόνο ένα μάθημα Κοινωνικών Επιστημών, στην Α΄ Λυκείου, και οι συνολικές ώρες διδασκαλίας του θα είναι 2, και δεν θα εξετάζεται γραπτώς τον Ιούνιο. 

Το 2020 και το 2021 τα παιδιά της Β΄ Λυκείου, που αποκτούν δικαίωμα ψήφου, δεν διδάσκονται το μάθημα «Πολίτης και Δημοκρατία», που αναφέρεται στις εκλογές, στα όργανα και στις λειτουργίες του κράτους, στο Σύνταγμα, στα δικαιώματα, στο διεθνές δίκαιο. Δεν διδάσκονται επίσης (οι των ανθρωπιστικών επιστημών) το μάθημα «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών», όπου μάθαιναν τα βασικά για τις βασικές οικονομικές και πολιτικές θεωρίες, από τον φιλελευθερισμό μέχρι τον μαρξισμό και από τον αναρχισμό μέχρι τον φασισμό. 

Επίσης, τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου δεν θα διδάσκονται Κοινωνιολογία, ενώ θα είναι υποψήφια για δεκάδες σχολές Κοινωνικών Επιστημών (Νομική, Δημοσιογραφία, Ψυχολογία, Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες). Στην οποία Κοινωνιολογία θα άκουγαν για εξωπραγματικά πράγματα που δεν θα τους χρησιμεύσουν ποτέ, όπως για εκπαιδευτικά συστήματα, για την ανεργία, τη φτώχεια, την εγκληματικότητα, τον πόλεμο, τη μετανάστευση, τον ρατσισμό. 

Δεν ξέρω αν έχει ξανασυμβεί ποτέ τέτοιο ξήλωμα ενός ολόκληρου κλάδου επιστημών από την εκπαίδευση. Ξέρω όμως ότι ήδη μου λείπουν τα μαθήματα που δίδασκα και θα μου λείψουν ακόμη περισσότερο… Οχι τόσο επειδή… δεν θα έχω αντικείμενο. Αλλά γιατί αυτά τα μαθήματα τα αγάπησα πολύ… και νομίζω ότι και τα παιδιά τα είχαν αγαπήσει. 

Θα μου λείψουν και οι ταινίες που βλέπαμε κατά καιρούς μαζί με τα παιδιά. Νομίζω ότι το πιο μεγάλο σουξέ διαχρονικά είχαν το «Slumdog Millionaire», η «Αμελί» (όπου τα κορίτσια είχαν φτιάξει και το κέικ της Αμελί), ο «Κύκλος των χαμένων ποιητών», ο «Πιανίστας» και το «Σινεμά ο Παράδεισος». Κάπως έτσι, όπως σε εκείνη τη σκηνή που γκρεμιζόταν το σινεμά, νιώθω τώρα που τα μαθήματά μου φεύγουν σιγά σιγά από την εκπαίδευση… 

«Καλή αποκοπή» ευχόμαστε στο νησί μου την Κεφαλλονιά. Να αποκοπεί το 2020, αλλά να μην αποκοπούμε από τις Κοινωνικές Επιστήμες…