Πριν το Ναυαρίνο, έξι χρόνια αγώνα

Πριν το Ναυαρίνο, έξι χρόνια αγώνα

Κύριε διευθυντά
Ηρεμα, απλά, χωρίς καμιά αναφορά στους αντίθετους ισχυρισμούς, που ευδοκιμούν στις σελίδες της «αντιηρωικής» αποδόμησης, ο κ. Αγγελος Συρίγος («Καθημερινή», 9/1/2021: «Τα 200 χρόνια και η αυτοσυνειδησία μας») «καθείλε την έπαρσιν» της επίμονης απαξίωσης του ελληνικού ’21 –απαξίωσης που αποδίδει στο Ναυαρίνο τα πρωτοτόκια της εθνικής ανεξαρτησίας. Το σχετικό απόσπασμα επαληθεύει με τρόπο συγκλονιστικό τα λόγια του Πολυνείκη στις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη: «Απλούς ο μύθος της αληθείας έφυ, κου ποικίλων δει τάνδιχ’ ερμηνευμάτων, έχει γαρ αυτά καιρόν. Ο δ’ άδικος λόγος νοσών εν αυτώ φαρμάκων δείται σοφών». (Σε μετάφραση του αλησμόνητου Νίκου Χουρμουζιάδη: «Ο λόγος της αλήθειας είναι απλός – περίπλοκα σοφίσματα το δίκαιο δεν χρειάζεται. Μιλάει από μόνο του. Ο άδικος λόγος που νοσεί χρειάζεται φάρμακα σοφά».)

Και να το απόσπασμα του κ. Συρίγου: «Η ναυμαχία του Ναυαρίνου, όπου οι ξένοι όντως έδωσαν την αποφασιστική ώθηση προς την ανεξαρτησία μας, ήλθε τον Οκτώβριο του 1827. Είχαν ήδη προηγηθεί περισσότερα από έξι χρόνια επαναστατικού βίου των Ελλήνων. Χωρίς αυτά δεν θα υπήρχε Ναυαρίνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή