Τα Μοσχονήσια με τη βαριά ιστορία

Τα Μοσχονήσια με τη βαριά ιστορία

Κύριε διευθυντά
Στο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας (5-1-2021) δημοσιεύθηκε κείμενο από την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» με τίτλο: «Kατέρρευσε ξωκκλήσι στο Mοσχονήσι». 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί από μια συστάδα νησίδων, περίπου 22, στον Αδραμυτινό Κόλπο, όμορο των Κυδωνιών (σημερ. Αϊβαλιού).

Οι νησίδες είναι ήδη γνωστές από την αρχαιότητα ως Ασκάνιαι, από την Ασκανία περιοχή της Μικράς Ασίας, κυρίως, όμως, ως Εκατόννησοι (εκατόν νήσοι, βλ. Στράβων, 618, Ηρόδ. 1, 151) ονομασία προερχόμενη από το επίθετο έκατος (εκάς) = μακρόθεν επιτυγχάνων, του Απόλλωνος (πρβλ. εκηβόλος και εκατηβόλος (Ομήρ. Ιλιάς Η 83, Υ 295), του οποίου ναός υπήρχε στο μεγαλύτερο νησί.
Το Μοσχονήσι (τουρκ. Cunda) μετονομάστηκε σε Alibey, από το όνομα του Τούρκου στρατηγού, ο οποίος, στα τραγικά γεγονότα του 1922, εξεδίωξε τους ελληνορθόδοξους κατοίκους (4417) και πολλούς θανάτωσε, όπως τον μητροπολίτη Αμβρόσιο.  

Διάσπαρτα στο νησί βρίσκονται τα ερείπια παλαιών μοναστηριών, όπως το αναφερόμενο στο κείμενο του Αγίου Δημητρίου. Τα Μοσχονήσια αποτελούσαν δημοφιλές θέρετρο των Κυδωνιωτών, καθώς αναφέρουν ο Φώτης Κόντογλου και ο Ηλίας Βενέζης, και εξακολουθεί να αποτελεί, και σήμερα, με τη γοητευτική ατμόσφαιρα και την ιστορική αναπόληση, πόλο έλξης επισκεπτών – προσκυνητών από την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή