Το απερινόητο της απαρχής Σύμπαντος, τα φώτα της επιστήμης, περί πίστεως και Δημιουργίας

Το απερινόητο της απαρχής Σύμπαντος, τα φώτα της επιστήμης, περί πίστεως και Δημιουργίας

Κύριε διευθυντά
Σήμερα πιστεύουμε ότι το σύμπαν οφείλει την αρχή της ύπαρξής του σε μια τρομακτική έκρηξη που έγινε πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, που φέρει την ονομασία Μεγάλη Εκρηξη ή Big Bang, σε ένα κενό γεμάτο ενέργεια, η οποία (έκρηξη) γέννησε το σύμπαν, συγχρόνως δε τον χώρο και τον χρόνο.

Οι απίστευτες αποστάσεις μεταξύ των ουρανίων σωμάτων, οι ιλιγγιώδεις ταχύτητες αυτών, τα ισχυρότατα βαρυτικά πεδία τους, οι άκρως υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, οι πολύ μεγάλες πυκνότητες και η φωτεινότητά τους, που είναι σε πολλές περιπτώσεις ασυγκρίτως μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου μας, μας καταπλήσσουν!

Τα εκατομμύρια των αστέρων που ευρίσκονται στους γαλαξίες ή τα αστικά σμήνη ή τα γιγαντιαία νεφελώματα σου προκαλούν δέος.

Οι μαύρες τρύπες που ελκύουν με τα ισχυρότατα βαρυτικά τους πεδία οτιδήποτε πλησιάσει σε αυτές να το «καταβροχθίσουν»!

Οι διεργασίες που γίνονται ακατάπαυστα στο σύμπαν, όπως χημικές και πυρηνικές αντιδράσεις, αστρογενέσεις, θάνατοι γερασμένων αστέρων, αστρικοί άνεμοι, σύννεφα σκόνης και αερίων, πίδακες ύλης και θερμού πλάσματος, ακτινοβολίες, συγκρούσεις γαλαξιών κ.τ.λ. σε αφήνουν κατάπληκτο.

Τα σημερινά τηλεσκόπια, ραδιοτηλεσκόπια, διαστημικά τηλεσκόπια κτλ. με τις έγχρωμες και εντυπωσιακές φωτογραφίες τους δίδουν μιαν ανάγλυφη εικόνα του σύμπαντος. Στο βιβλίο του «Αστροφυσική», ο διάσημος καθηγητής-αστρονόμος του Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας Μπέρκλεϊ, Frank H. Shu παραπέμπει στη βιβλική αφήγηση της Γενέσεως 1:1-3, την οποία παραθέτει στο βιβλίο του αυτούσια και η οποία λέγει: «Εν αρχή εποίησε ο Θεός τον Ουρανό και την γην. Η δε γη ην αόρατος και ακατασκεύαστος, και σκότος επάνω της αβύσσου, και πνεύμα Θεού επεφέρετο επάνω του ύδατος. Και είπεν ο Θεός· γενηθήτω φως· και εγένετο φως».

Μετά το χωρίο αυτό συνεχίζει ο καθηγητής: Ετσι όπως επιβεβαιώνει η σύγχρονη κοσμολογία, στην αρχή «εγένετο φως» και το φως αυτό αρχίζει να διαφωτίζει με τη λάμψη του την αντίληψή μας για τη δημιουργία του υλικού κόσμου.

Ο Hawking λέγει: Η απαρχή του σύμπαντος δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή.

Τη στιγμή της Μεγάλης Εκρηξης, η μάζα του σύμπαντος είναι απειροελάχιστη και η πυκνότητα της ύλης, που είναι συγκεντρωμένη στη χωροχρονική μοναδικότητα της μάζας, καθώς και η θερμοκρασία αυτής και το βαρυτικό της πεδίο, είναι άπειρες!

Στα πρώτα στάδια της δημιουργίας του σύμπαντος η πυκνότητα και η θερμοκρασία ήταν σε απίστευτα υψηλά μεγέθη, που προκαλούν δέος. Τον 20ό και τον 21ο αιώνα, οι αστρονόμοι και αστροφυσικοί έχουν προχωρήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις γύρω από τη δομή και δημιουργία του σύμπαντος, όπως η διαστολή αυτού (Ε. Hubble), τα ουράνια σώματα όπως γαλαξίες κτλ. (A. Hewish, Νομπέλ 1964), οι μαύρες τρύπες (Chandras, Νομπέλ), τα βαρυτικά κύματα (Hulse – Taylor, Νομπέλ 1989), η κοσμική (ακτινοβολία) μικροκυμάτων υποβάθρου εξερεύνησης (COBE) που είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη του 20ού αιώνα, κατά τον Hawking (G. Smoot, I. Mather Νομπέλ).

Τη θεωρία της Μεγάλης Εκρηξης διετύπωσε ο Βέλγος μοναχός – αστρονόμος George Lemaire (1894-1966) και ήταν ο πρώτος που διερεύνησε τη δημιουργία του σύμπαντος.

Τέλος, ένα στοχαστής, διανοητής, άνθρωπος με λογική και ευφυΐα αβίαστα άγεται στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε από μία υπέρτατη δύναμη, τον Θεό!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή