Οι ευθύνες γονέων και η αγωγή τέκνων

Οι ευθύνες γονέων και η αγωγή τέκνων

Κύριε διευθυντά
Περιστατικά ξυλοδαρμού σαν αυτό του ελεγκτού του μετρό, έχουν συμβεί κατ’ εξακολούθηση στο παρελθόν και θα επαναληφθούν και στο μέλλον. 

Είναι το αποτέλεσμα του ελλείμματος αγωγής μέρους της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο ωθεί σε ενέργειες που χαρακτηρίζουν απολίτιστους και ακαλλιέργητους ανθρώπους. Ο Αγγλος πολιτικός λόρδος Χάλιφαξ (1633-1695) είπε: «Η αγωγή είναι αυτό που μένει, όταν έχουμε ξεχάσει πια αυτά που μας έχουν διδάξει». 

Η αγωγή αφορά στον σεβασμό αρχών και αξιών του ανθρώπινου πολιτισμού. Η αγωγή στα παιδιά δίδεται πρωτίστως από την οικογένεια και το σχολείο και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα ΜΜΕ. Στην Ελλάδα δεν δίδεται επαρκής αγωγή και παιδεία από τους γονείς, τους δασκάλους και τους ανθρώπους που ασχολούνται με την ενημέρωση του κοινού. 

Βιώνουμε έναν πολιτισμικό μαρασμό, χωρίς να θέλουμε ή να δυνάμεθα να το σταματήσουμε. Αυτά που γράφω αποτελούν μια διαπίστωση. Λυπάμαι, αλλά δεν νομίζω να υπάρχουν πρακτικά εφαρμόσιμες λύσεις προκειμένου να ενσταλαχθεί στις συμπεριφορές μας ο σεβασμός προς την αξιοπρέπεια και τη ζωή των ανθρώπων. 

Για την αποτροπή των παραβατικών πράξεων, θα πρέπει κατ’ ελάχιστον οι νόμοι να γίνουν πιο αυστηροί. Εχουμε εξοικειωθεί με την αγένεια, την αμετροέπεια και την παρανομία και δεν αντιδρούμε. Αναρωτιέμαι γιατί κανείς από τους επιβάτες του συρμού του μετρό δεν έκαμε χρήση του φρένου εκτάκτου ανάγκης, για να προστρέξουν προς βοήθεια του ελεγκτού. 

Προφανώς και υπάρχουν λύσεις, αλλά δεν είναι ούτε εύκολες ούτε ανώδυνες. Η βελτίωσή μας ως κοινωνίας εξαρτάται από όλους μας. Θα πρέπει όμως να διαθέτουμε τη θέληση, την επιθυμία και τον χαρακτήρα που απαιτείται για αυτού του είδους τις προσπάθειες. Προς το παρόν παραμένω απαισιόδοξος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή