ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Πολλά συγχαρητήρια για τα ένθετα της «Κ»

Κύριε διευθυντά
Με τα έξι ένθετα της «Καθημερινής» (στις 27.10 και 1, 8, 15, 23 και 30.12.2020) με μαρτυρίες και ενθυμήματα οπλιτών και αξιωματικών με συμμετοχή στο Επος του 1940-41, το αναγνωστικό κοινό της έγινε κοινωνός στοιχείων και λεπτομερειών που, τουλάχιστον στη μεγάλη πλειοψηφία τους, επί 8 δεκαετίες αποτελούσαν οικογενειακά κειμήλια φυλασσόμενα σε συρτάρια και άλμπουμ. Χάρη στην πρόσφατη ανάρτησή του (HYPERLINK «https://1940.kathimerini.gr/» \t «blank» https://1940.kathimerini.gr/) στην ιστοσελίδα της «Κ» το σύνολο του συγκεντρωμένου υλικού για περίπου 150 αγωνιστές, ακόμη και του μη περιληφθέντος στα 6 ένθετα, είναι πλέον προσπελάσιμο από το ευρύ κοινό. Ευκταίο θα ήταν η ανάρτηση, πέρα από τη δεδομένη ευρύτερη δημοσιότητα, να αποκτήσει και χαρακτηριστικά βάσης δεδομένων με περιθώρια ενσωμάτωσης στοιχείων πολύ περισσότερων αγωνιστών. 
Με την ανάρτηση του υλικού ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αυτό της αξιοποίησής του επί της ουσίας από κάθε ενδιαφερόμενο. Ηδη από μια σύντομη περιήγηση σε αυτό προκύπτουν (διασταυρούμενες) λεπτομέρειες ουσιαστικού ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως ότι οι υποχωρούντες από το αλβανικό μέτωπο γνώριζαν ότι θα θεωρούνταν αιχμάλωτοι πολέμου, αν δεν θα είχαν περάσει στο ελληνικό έδαφος εντός καταληκτικής προθεσμίας [20(;) Απριλίου], στοιχείο που δεν αναφέρεται στα 2 πρωτόκολλα συνθηκολόγησης (20 και 21 Απριλίου 1941) με τις γερμανικές δυνάμεις. 

Σε κάθε περίπτωση, η «Κ» έγραψε Ιστορία με αυτή την πρωτοβουλία και προσφορά της, ένα φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών (ελάχιστοι πλέον οι εν ζωή) και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε εσάς και στους συνεργάτες σας κ.κ. Βασ. Μηνακάκη, Μυρτώ Κατσίγερα και Δημ. Αλεξάκη.