Αρχαία θεωρικά και εξοπλισμοί

Αρχαία θεωρικά και εξοπλισμοί

Κύριε διευθυντά
Με την ευκαιρία των συζητήσεων για τον εξοπλισμό των ενόπλων μας δυνάμεων, θα ήθελα να διατυπώσω ορισμένες απόψεις. Το πρόβλημα που προβάλλεται είναι ως συνήθως το οικονομικό. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν και οι πρόγονοί μας την εποχή του Περικλή. Εκείνοι είχαν βρει τη λύση για τον εξοπλισμό της πόλης τους από τα χρήματα που είχαν στην άκρη, τα θεωρικά. Ο Περικλής είχε καθιερώσει τον θεσμό του θεωρικού ταμείου, όπου η πολιτεία έβαζε χρήματα για να παρακολουθούν οι άποροι δωρεάν τις διδασκαλίες των δραματικών έργων. Οποιος τολμούσε να προτείνει να διατεθούν τα χρήματα αυτά για άλλον σκοπό τού επιβαλλόταν μεγάλο πρόστιμο. Αργότερα με ενέργειες του Δημοσθένη, όταν ο Φίλιππος απειλούσε την αθηναϊκή δημοκρατία, αποφασίστηκε τα θεωρικά να διατίθενται για εξοπλισμούς και όχι να τα σκορπούν εδώ και εκεί, όπως έλεγε.

Και σε εμάς υπάρχουν χρήματα, είναι τα δικά μας των συνταξιούχων. Η προηγούμενη «ιμιτασιόν» αριστερά κυβέρνηση άφησε ένα κομπόδεμα από το στράγγισμα μισθών και συντάξεων 30 ή 36 δισ. ευρώ. 

Το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα στοιχίζει 10 με 12 δισ. Κανένας συνταξιούχος ή μισθωτός δεν θα έλεγε όχι αν η κυβέρνηση έπαιρνε από τα χρήματα αυτά για να γίνει άτρωτη η χώρα μας για 50 χρόνια και βάλε. 

Είναι καθαρή τρέλα, ενώ βλέπουμε τον λύκο έξω από το μαντρί μας εμείς να ψαχνόμαστε για τον τορό του! Δεν χρειάζονται ούτε Συμβούλια Επικρατείας ούτε διαβούλια. Πάρτε από τον κουμπαρά αυτόν όσα χρειάζεστε και εξοπλίστε τη χώρα μας όπως πρέπει. Το ίδιο έγινε και με τις καταθέσεις μας το 1940 και το δεχτήκαμε με χαρές και τραγούδια. Ας θυμηθούμε το λατινικό si vis pacem, para bellum.

O γείτονάς μας δεν ησυχάζει ούτε θα ησυχάσει. Από πού να αρχίσουμε. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ο Χίτλερ ζήτησε να στείλει πολεμικό υλικό μέσω Τουρκίας στο Ιράν, οι Τούρκοι ζήτησαν σαν αντάλλαγμα την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Και όταν αργότερα πήγε στην Αγκυρα ο Τσώρτσιλ για να πείσει τους Τούρκους να μπουν στον πόλεμο υπέρ των συμμάχων, τους έταξε τα Δωδεκάνησα, άσχετα που έλεγε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν τους Ελληνες. Και έπεται η συνέχεια. Και τότε από καθαρή τύχη τη γλιτώσαμε.

Γενικό συμπέρασμα: Βιαστείτε όλοι σας και μη σκορπάτε τα λεφτά εδώ και εκεί που τα σπαταλούν άσκοπα, «οι καιροί ου μενετοί».
Και τώρα τι είναι αυτά που ακούγονται για εκλογές και για άλλες τέτοιες βλακείες. Αυτό είναι το πρόβλημά μας; Ενώ εσείς ασχολείστε με εκλογές και οι Συριζαίοι πώς θα οργανώσουν το νέο κόμμα μέσα στο κόμμα, οι άλλοι απέναντι ναυπηγούν αεροπλανοφόρα. Διερωτώμαι μήπως ισχύει το αρχαίο «Των οικιών υμών εμπιπραμένων, υμείς άδετε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή