Ο Αγιος Βαλεντίνος και ένας 100χρονος

Ο Αγιος Βαλεντίνος και ένας 100χρονος

Κύριε διευθυντά 
Διστάζω να απευθύνω σε εσάς και στους έγκριτους αναγνώστες της «Κ» αυτή την επίκαιρη επιστολή. Ο ηλικιωμένος εμπνευστής της με παρακάλεσε να την καθαρογράψω και να σας την αποστείλω εγκαίρως. Δεν γνωρίζει άλλωστε αν θα προλάβει να λάβει απάντηση στις εύλογες απορίες που διατυπώνει όσο ακόμα ζει. Στις 14 Φεβρουαρίου έχει τα γενέθλιά του, κλείνει τα 100. 

Ποια νόσο και ποια δυστυχία θεραπεύει ο Αγιος Βαλεντίνος; Ανακηρύχθηκε πράγματι άγιος από το Βατικανό ή απλώς αγιοποιήθηκε για άλλους λόγους; Υπήρξε ενάρετος και δίκαιος, προσφέρει παράδειγμα βίου προς μίμηση; Υπήρξε ένας Αγιος Βαλεντίνος ή πολλοί και διάφοροι Αγιοι Βαλεντίνοι, όπως η λογοτεχνία του Chaucer, του Shakespeare, του Charles d’ Anjou και τόσων άλλων μεγάλων συγγραφέων φαντασιώνεται; Αλλά τέλος πάντων, είτε ένας είτε πολλοί, υπήρξαν όλοι οι Βαλεντίνοι ανέκαθεν άγιοι του έρωτα και μαρτύρησαν εξαιτίας του ή μήπως από τον πρώτο Ρωμαίο Βαλεντίνο του 267 μ.Χ. επί αυτοκράτορος Κλαυδίου μέχρι τον έγκλειστο Γάλλο νεομάρτυρα του 1415 μ.Χ. υπήρξαν διαφοροποιήσεις; Φαίνεται μάλλον απίθανο όλοι οι Βαλεντίνοι, επί 1.200 έτη, να πέθαναν ενάρετοι. Μήπως είναι πλέον καιρός ένας ικανός ιστορικός να ξεχωρίσει τα κούφια καρύδια από τα γεμάτα και να μας πει ποιος είναι ποιος; 

Αυτές τις ερωτήσεις διατυπώνει ο σεπτός υπερήλικας που γιορτάζει ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Δεν ξέρω τι να του απαντήσω. Απευθύνομαι στο ευρύ εγκυκλοπαιδικό κοινό της εφημερίδας σας. Θα τον κρατώ ενήμερο κάθε πιθανού ενδιαφέροντος που θα προκληθεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή