Κραυγαλέα αλήθεια για τον Λυκαβηττό

Κραυγαλέα αλήθεια για τον Λυκαβηττό

Κύριε διευθυντά
Η «Μήδεια» επισκέφθηκε και πάλι τον Λυκαβηττό όχι ως η περίφημη τραγωδία που επί μισόν αιώνα γνώριζε δόξες στο θέατρο, αλλά ως γιαλαντζί θεομηνία (20 πόντοι χιονιού επί 24 ώρες – δεν τη λες και θεομηνία). Ηταν όμως αρκετή για να προκαλέσει τη χειρότερη ίσως ζημιά που γνώρισε ποτέ το πολύπαθο δάσος. Εκατοντάδες δέντρα, όσα μπορεί να μετρήσει κανείς προσπαθώντας να διασχίσει τον λόφο από τα μονοπάτια, είναι πια ξεριζωμένα ή σπασμένα, περιμένοντας τα συνεργεία για τη συλλογή τους.

Δεν υπάρχει βιασύνη. Τα δέντρα αυτά δεν είδαν τα φώτα της δημοσιότητας που έλουσαν τα όμοιά τους του περιαστικού δάσους της Πεντέλης, επειδή έτυχε να στερήσουν το φως από τα γειτονικά τους σπίτια. Τα αρμόδια συνεργεία του δήμου θα μαζέψουν τα κουφάρια των δέντρων με τον ίδιο ρυθμό που μάζευαν επί δεκαετίες τα νεκρά δέντρα: Μόνο αυτά που έγερναν από τα γηρατειά ή τις αρρώστιες και έκλειναν τη διάβαση στους ούτως ή άλλως ελάχιστους –σε σχέση με τον πληθυσμό της περιοχής– περιπατητές.

Το δάσος του Λυκαβηττού, ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας, είναι φανερό ότι αργοπεθαίνει. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς δασολόγος ή φυτοπαθολόγος για να συμπεράνει ότι η «Μήδεια» βρήκε τα δέντρα με υποκείμενα νοσήματα, κάτι που έκανε το έργο της καταστροφικότερο. Θα ήταν ενδιαφέρον να μας πουν οι ειδικοί το ποσοστό θνησιμότητας στον Λυκαβηττό σε σχέση με κάποια άλλα δάση.

Η μέριμνα για το δάσος είναι εξοργιστικά ανύπαρκτη. Ο Λυκαβηττός άλλωστε είναι κυρίως τόπος περιαγωγής και ανακούφισης τετραπόδων, και αυτό υπογραμμίστηκε τον τελευταίο χρόνο όπου ο μόνος τρόπος για να διαβεί κανείς σύννομα τον λόφο ήταν να συνοδεύει τετράποδο. Οσοι τόλμησαν να ανεβούν χωρίς αυτήν την προϋπόθεση λάμβαναν από τη δημοτική αστυνομία αυστηρή προειδοποίηση. Προφανώς η παρουσία του σκύλου έχει αποτρεπτικές ιδιότητες στη μετάδοση του ιού.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η καταστροφή θα χτυπήσει το καμπανάκι για να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα να γίνει ο Λυκαβηττός χώρος περιπάτου και αναψυχής για τις εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους, αλλά και τους ξένους επισκέπτες της πόλης. Για την ώρα, το μόνο έργο ανάπλασης που έχει αναγγελθεί είναι ένα μπαλκόνι belvedere στη θέση του ανοσιουργήματος του χώρου στάθμευσης του θεάτρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή