Ελληνική γλώσσα και «εθνική άμυνα»

Ελληνική γλώσσα και «εθνική άμυνα»

Κύριε διευθυντά 
Το άρθρο του Γ. Μπαμπινιώτη «Γλωσσική ακηδία, ένα μείζον θέμα» («Κ» 13.12.2020) με πήγε πίσω στο 2010, τότε που στα βαγόνια του μετρό μια εταιρεία διαφήμιζε τα προϊόντα της γράφοντας τις ελληνικές λέξεις με λατινικά γράμματα: «Anakalypse tin emperia» «Tora dokimase kati neo ke zise mia monadiki geustiki proklisi». Ο νους μου πήγε στους Καραμανλήδες της Μικράς Ασίας που έγραφαν τα τουρκικά με το ελληνικό αλφάβητο γιατί δεν γνώριζαν ελληνικά. 

Οι Καραμανλήδες ήταν για τους Τούρκους οι πολύ πιστοί στο θρήσκευμά τους.

Ο αείμνηστος Σμυρνιός ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος το 1976 έγραψε σε άρθρο του στο περιοδικό Νέα Εστία: «Σε άλλες γλώσσες έχει κηρυχθεί στο πεδίο της γλώσσας κατάσταση εθνικής άμυνας εναντίον ξένων λέξεων και εκφράσεων όπως τα franglais, δηλαδή της νοθείας της γαλλικής γλώσσας». Εμείς γιατί είμαστε τόσο ενδοτικοί σε ξένες επιρροές;

Ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης στο βιβλίο του: «Η οικουμενική διάσταση της ελληνικής γλώσσας» αναφέρει πως 135.000 ελληνικές λέξεις χρησιμοποιούνται διεθνώς στην επιστημονική ορολογία. Στα λεξικά άλλων γλωσσών οι ελληνικές λέξεις κυμαίνονται σε 5.000 μέχρι 8.000, ποσοστό 15%-21%.
Στο αμερικανικό λεξικό «Webster» υπάρχουν 42.917 ελληνικές λέξεις, ποσοστό 26%.

Στο ιατρικό λεξικό «Dorland’s» οι ελληνικές λέξεις φτάνουν τις 24.862, ποσοστό 53,8%. Στη Βιολογία 25.000. Γενικά στα ίδια ποσοστά κυμαίνονται οι ελληνικές λέξεις σε όλους τους κλάδους της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Αναρωτιέται κανείς πότε το υπουργείο Παιδείας θα βάλει φρένο στη μόδα – μάστιγα των Greeklish. Η ξενομανία έχει φουντούσει στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Κλείνω λέγοντας πως στο αγγλικό BBC δεν υπάρχουν διαφημίσεις. Ενα παράδειγμα για τα κρατικά κανάλια που τα πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή