Η γομολάστιχα της γείτονος

Κύριε διευθυντά
Οι όποιες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) με τη Λιβύη και το Ισραήλ, που προβάλλει η ηγεσία της εξ Ανατολών γείτονος, θα μπορούσαν να είναι σύμφωνες με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας (1982); Προφανώς, ναι. Σε ένα σύμπαν παράλληλο με το δικό μας, σε κάποιον κατοικημένο πλανήτη με ισχύουσα νομοθεσία ακριβώς την ίδια με τη γήινη σύμβαση και με μια θαλάσσια περιοχή περίπου σαν την Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς την Κύπρο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Εναλλακτικά, στο δικό μας σύμπαν, κατ’ αναλογία με το θρυλούμενο «Μάλτα, γιοκ», με μια απλή γομολάστιχα «Κύπρος, γιοκ», «Κρήτη, γιοκ», «Δωδεκάνησα, γιοκ» και όλα κατά τας βλέψεις της γείτονος· επί χάρτου. Μέχρι να βρεθεί η γομολάστιχα, λέμε τώρα, ας μου επιτραπεί να καταθέσω κάποιους σχετικούς προβληματισμούς:

– Σύμφωνα με τη Σύμβαση, τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά 1 και 1 δεν κάνει 2, αλλά όσο καθορίσει η λεγόμενη ευθυδικία για «δίκαιο αποτέλεσμα» με ενδεχόμενο τον ακόμη και σημαντικό περιορισμό των δικαιωμάτων. 

– Είναι διαφορετικό «Τα νησιά, συλλήβδην, δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ» από το «Να συζητήσουμε τι μεγέθους υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ δικαιούνται συγκεκριμένα νησιά».

– Ενώ, κατά τη γείτονα, τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, πώς οι Τουρκοκύπριοι εκδίδουν «άδειες» για εξόρυξη σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου; 

– Η γείτων αναφέρεται με επιλεκτικό τρόπο στο διεθνές δίκαιο και στη σχετική νομολογία. Επικαλείται αποφάσεις προγενέστερες της Σύμβασης, ενώ, ενδεικτικά, 2 μικρά γαλλικά νησιά, δίπλα στον Καναδά και 3.800 χλμ. μακριά από τη Γαλλία, με δικαστική απόφαση (1992) διαθέτουν (περιορισμένη) ΑΟΖ (πλάτους 12 και μήκους 188 ν.μ.).

– Η γείτων διεκδικεί αυξημένη υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ προβάλλοντας, παλαιότερα, τον μεγάλο γεωγραφικό όγκο της, στη συνέχεια το μήκος της ακτογραμμής της (8.100 χλμ.) και, πρόσφατα, μόνο της ηπειρωτικής (στη Μεσόγειο 1.600 χλμ., στο Αιγαίο 2.800 και μερικές εκατοντάδες των νησιών), προφανώς, κατά τα, ακόμη και ανερμάτιστα, καλά και συμφέροντα. [Για τη χώρα μας: 15.100 χλμ. μήκος συνολικής ακτογραμμής, 6.100 συνολικής ηπειρωτικής και 7.800 των νησιών του Αιγαίου (2.900 του Β. Αιγαίου και των Δωδεκανήσων).]

– Ισως, κατά τη γείτονα, οι Bρετανία, Σρι Λάνκα, Αυστραλία και Ταϊβάν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, γιατί βρίσκονται στην ανοικτή θάλασσα. Η Μάλτα, στη «λίμνη» της Μεσογείου που έχει (μειωμένη) υφαλοκρηπίδα με δικαστική απόφαση (1985); Αλλά, όταν κάποιος προστρέχει σε ένα παράλληλο σύμπαν, ιδιαίτερα αν αυτό εγκαταβιοί στον εγκέφαλό του… 

– Παρεμπιπτόντως: Ο «νονός» της Γαλάζιας Πατρίδας (Mavi Vatan) μάλλον θα ξανασκεπτόταν το «όνομα», αν γνώριζε τη γαλλική (ma vie, vas t’ en: ζωή μου, τσακίσου από δω!).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή