H ιστορική έδρα ΠΑΟ και η «διπλή ανάπλαση»

H ιστορική έδρα ΠΑΟ και η «διπλή ανάπλαση»

Κύριε διευθυντά

Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη σπουδαία εμφάνιση της ομάδας μας και τη νίκη επί του πρωτοπόρου Ολυμπιακού, στις 14 Φεβρουαρίου, στο γήπεδό μας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τα συγχαρητήρια του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ κ. Γ. Αλαφούζου προς τους παίκτες μας και το τεχνικό επιτελείο εκφράζουν τα συναισθήματα όλων μας.

Υστερα από πολυετή απουσία, που η ομάδα μας αγωνιζόταν στο Ολυμπιακό Στάδιο, επέστρεψε επιτέλους στην ιστορική της έδρα, στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το γήπεδο αυτό έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό στον ελλαδικό χώρο. Είναι το πρώτο γήπεδο στη χώρα μας που κατασκευάστηκε ειδικά για ποδόσφαιρο, αποκλειστική έδρα της εθνικής μας ομάδας για 50 χρόνια, το πρώτο γήπεδο με ξύλινες κερκίδες, το πρώτο γήπεδο με κερκίδες οπλισμένου σκυροδέματος, με χλοοτάπητα και με προβολείς για νυχτερινούς αγώνες. Στο γήπεδο αυτό έχουν αγωνισθεί όλοι οι μεγάλοι άσοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, είναι το μοναδικό γήπεδο στη χώρα μας όπου έχουν αγωνισθεί ο Πελέ και ο Πούσκας, και το μοναδικό γήπεδο στην Ευρώπη όπου ηττήθηκε η Σάντος (από τον Ολυμπιακό).

Το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» διαθέτει τα απαιτούμενα στοιχεία για να χαρακτηρισθεί «διατηρητέο μνημείο του ελληνικού ποδοσφαίρου». Ελπίζω η επιστροφή της ομάδας μας στην έδρα της να είναι οριστική.

Ηταν ασφαλώς λάθος η επιλογή του Ολυμπιακού Σταδίου για έδρα της ομάδας μας τα τελευταία χρόνια, όπου αγωνιζόταν με την παρουσία ελάχιστων φιλάθλων. Η ποδοσφαιρική ομάδα χρειάζεται γήπεδο και όχι στάδιο. Θα θυμίσω ότι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, η Μπάγερν και ο Αγιαξ, χρησιμοποίησαν για ένα χρόνο τα ολυμπιακά στάδια του Μονάχου και του Αμστερνταμ, αλλά μετά κατασκεύασαν γήπεδα ποδοσφαίρου. Στα ολυμπιακά στάδια, οι κερκίδες βρίσκονται μακριά από τον αγωνιστικό χώρο, επειδή παρεμβάλλονται οι διάδρομοι των αγωνισμάτων των δρόμων, και οι θεατές δεν μπορούν να απολαύσουν τον αγώνα.

Την ίδια άποψη είχε και ο ιστορικός ηγέτης του Παναθηναϊκού, ο αείμνηστος Απόστολος Νικολαΐδης, ο οποίος είχε πει: «Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται γήπεδο, όχι στάδιο. Επαναλαμβάνω, όχι στάδιο».

Το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» εξυπηρετεί απόλυτα τις ανάγκες της ποδοσφαιρικής ομάδας, διότι έχει καλή πρόσβαση με τις υπάρχουσες δημόσιες συγκοινωνίες και ικανοποιητική χωρητικότητα. Επίσης, διαθέτει επαρκείς χώρους για την ανάπτυξη των Ερασιτεχνικών Τμημάτων του Συλλόγου.

Πριν από μερικά χρόνια ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα πολυδύναμο εμπορικό κέντρο στη θέση του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης» και πρότεινε να μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις του Συλλόγου στον Βοτανικό. Το εγχείρημα το ονόμασε «διπλή ανάπλαση».

Γεννώνται μερικά ερωτήματα:

• Γιατί θέλει να καταστρέψει το παλαιότερο γήπεδο ποδοσφαίρου στη χώρα μας, που αποτελεί μνημείο του ελληνικού ποδοσφαίρου;

• Γιατί θέλει να εξορίσει την ομάδα μας στον Βοτανικό, που απέχει 6,5 χιλιόμετρα από την ιστορική της έδρα, δεν έχει πρόσβαση και έχει τεχνικά προβλήματα, λόγω του ρέματος που διασχίζει την περιοχή;

Την απάντηση την έδωσε ένας Ελληνας πολιτικός, ο οποίος όταν ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως δήμαρχος Αθηναίων, είχε δηλώσει: «Αν και είμαι φίλαθλος του Ολυμπιακού, θα φροντίσω για την εγκατάσταση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό».

Δυστυχώς και ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων, ενώ η πόλη μας αντιμετωπίζει σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα, έχει ως προτεραιότητα την εξορία του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή