Ο Στάλιν, ο Προκόφιεφ και οι δύο κηδείες

Ο Στάλιν, ο Προκόφιεφ και οι δύο κηδείες

Κύριε διευθυντά 

Ο κύριος Γκρι στην «Κ» της 15.2 αναφέρθηκε στη σκληρότητα του Στάλιν απέναντι στην κόρη του, Σβετλάνα. Πρωταγωνιστής και στο παρακάτω ιστορικό συμβάν, ο Στάλιν αναμετριέται, τόσον ανίσως φευ, με τον σπουδαίο συνθέτη Προκόφιεφ (ερήμην και των δύο, ωστόσο). 
Ο Ρώσος συνθέτης πέθανε σε ηλικία 61 ετών στις 5 Μαρτίου  του 1953, την ίδια ημέρα με τον Στάλιν. Ζούσε δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία και, εξαιτίας του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να θρηνήσει τον Στάλιν, ήταν αδύνατο να μεταφερθεί η σορός του στα γραφεία της Ενωσης Σοβιετικών Συνθετών για τον αποχαιρετισμό. 

Στην κηδεία του χρησιμοποιήθηκαν χάρτινα λουλούδια και για πένθιμο εμβατήριο μια μαγνητοφωνημένη ηχογράφηση του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», καθώς όλα τα λουλούδια και οι μουσικοί είχαν δεσμευτεί για τον αποχαιρετισμό του πατερούλη του έθνους. 

Κι ακόμα: Το κορυφαίο σοβιετικό μουσικό περιοδικό ανέφερε την είδηση του θανάτου του Προκόφιεφ με μια μικρή παράγραφο στη σελίδα 116. Οι προηγούμενες 115 είχαν αφιερωθεί στον θάνατο του Στάλιν (από το βιβλίο του Βικτ. Γεροφέγεφ «Ο καλός Στάλιν», εκδόσεις Ποταμός). 
Είναι να απορεί κανείς πώς ο εν μέρει υποχρεωτικός και εν μέρει αυθόρμητος προσκυνηματικός παροξυσμός κατίσχυσε τόσο σαρωτικά της περίφημης μουσικής παιδείας και καλλιέργειας ενός σπουδαίου λαού! 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή