Το Τσεσμέ, η Κρήνη, Βαρβάκης και Κατσώνης

Το Τσεσμέ, η Κρήνη, Βαρβάκης και Κατσώνης

Κύριε διευθυντά
Το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «Τσεσμέ», που, τις τελευταίες ημέρες, εκτελεί παράνομες ασκήσεις στο Αιγαίο, είναι μετάφραση στην τουρκική γλώσσα (Cesme) της ελληνικής ονομασίας Κρήνη, όπως Κυδωνίαι (Ayvalik – Αϊβαλί), κωμόπολης στη χερσόνησο της Ερυθραίας, απέναντι από τη Χίο, με την οποία συνδέεται ατμοπλοϊκώς.

Στην Κρήνη κατοικούσαν ώς το 1922 κυρίως Ελληνες –με πολύ λίγους Τούρκους–, με τον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Χαραλάμπους, στη μέση της κεντρικής οδού, που χρησιμοποιείται σήμερα ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η Νέα Κρήνη της Θεσσαλονίκης συνοικίσθηκε από πρόσφυγες της μικρασιατικής κωμόπολης. Το Τσεσμέ είναι γνωστό και από τη ναυμαχία του 1770, όταν ο ρωσικός στόλος, με αντιναυάρχους τους Σπυριδώφ και Ορλώφ, συνέτριψε τον οθωμανικό στο λιμάνι, με επικεφαλής τον Χασάν πασά. Στη ναυτική σύρραξη συμμετείχε, με ηρωισμό, με το μέρος των Ρώσων, ο μεγάλος εθνικός ευεργέτης, Ιωάννης Βαρβάκης, από τα Ψαρά και ο δεκαεπταετής θαλασσομάχος από τη Λιβαδειά Λάμπρος Κατσώνης.

Η κωμόπολη είναι σήμερα τουριστικό κέντρο της Τουρκίας, με το μεγάλο κάστρο των Γενουατών, και αποτελεί παραθεριστικό προορισμό για τους κατοίκους της Σμύρνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή