Η αυτοψία μου στο Αλσος Συγγρού

Η αυτοψία μου στο Αλσος Συγγρού

Κύριε διευθυντά 
Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εξαιρετική ειδική έκδοση της εφημερίδας σας με τίτλο «Περίπατοι» της 31ης Ιανουαρίου. Ζήλεψα αυτές τις όμορφες διαδρομές που μας προτείνετε και θα σας εξηγήσω γιατί. 

Κατοικώ με την οικογένειά μου, σχεδόν 40 χρόνια, δίπλα ακριβώς στο Αλσος Ιλισίων (Συγγρού). Μεγάλωσα τα παιδιά μου μέσα σ’ αυτό το πάρκο. Οποία απογοήτευση αισθανθήκαμε με τον άνδρα μου, κάνοντας τον καθημερινό μας περίπατο τις μέρες της πρώτης καραντίνας, βλέποντας την απόλυτη εγκατάλειψη αυτού του πολύτιμου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας. 

Τον Ιούνιο 2020 έγραψα στον Δήμο Αθηναίων (στην ειδική συμμετοχική πλατφόρμα διαχείρισης προβλημάτων novoville), στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ένα τμήμα του άλσους (το υπόλοιπο, υποθέτω, εμπίπτει στην αρμοδιότητα των δήμων Καισαριανής και Ζωγράφου), εκθέτοντας το πρόβλημα με φωτογραφίες. Περιγράφω την κατάσταση αναφέροντας ότι το Αλσος είναι αυτή τη στιγμή ένα νεκροταφείο ξερών πεύκων, με ατελείωτους ξερούς κορμούς κομμένων ή απλώς πεσμένων δέντρων, δίπλα σε σωρούς με κουκουνάρια έτοιμα να λαμπαδιάσουν με το πρώτο αποτσίγαρο, καθώς και μεγάλα ξερά κλαδιά πεύκων έτοιμα να πέσουν στα κεφάλια περιπατητών, αφού κρέμονται κυριολεκτικά από 2-3 ίνες του κορμού. Αλλα μεγάλα ξερά κλαδιά ή ολόκληροι ξεροί κορμοί δέντρων έχουν ξεριζωθεί και γείρει επικίνδυνα πάνω στους φανοστάτες, τους οποίους έχουν καταστρέψει και οι οποίοι με τη σειρά τους είναι έτοιμοι να πέσουν στο έδαφος υπό το βάρος των ξερών δέντρων. Στην επιστολή μου αυτή παρακαλούσα τον Δήμο Αθηναίων να καθαρίσει το άλσος από τους ξερούς κορμούς και τα κουκουνάρια, διότι και λόγω καλοκαιριού υπήρχε σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς. 

Η απάντηση του δήμου ήρθε, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την 30ή Οκτωβρίου. Με διαβεβαίωνε, με ένα λακωνικό μήνυμα, ότι «το Αλσος Συγγρού συντηρείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και οι κορμοί κόπηκαν και απομακρύνθηκαν». 

Σημειώστε ότι μέσα στο Αλσος Συγγρού υπάρχει ο ναός του Αγ. Χαραλάμπους, η παιδική χαρά 196 του ΟΠΑΝΔΑ και εφαπτόμενο του άλσους βρίσκεται το 9ο Δημ. Σχολείο Αθηνών, του οποίου οι μαθητές και γονείς το διασχίζουν καθημερινά. Η ειρωνεία είναι ότι επίσης μέσα στο άλσος βρίσκεται το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων – ΥΠΕΝ Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (αλήθεια, ποιο είναι το αντικείμενό του;) το οποίο δεν δείχνει διόλου να συγκινείται με την αξιοθρήνητη κατάντια τού πάλαι ποτέ υπέροχου άλσους μας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή