Η Ε.Ε., τα νησιά και το μεταναστευτικό

Η Ε.Ε., τα νησιά και το μεταναστευτικό

Κύριε διευθυντά 
Μέσω της «Καθημερινής» απευθύνουμε ανοιχτή επιστολή στην επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον: 

«Αξιότιμη κ. Γιόχανσον, 
Η πρόσφατη επίσκεψή σας και μελών του επιτελείου σας στα νησιά μας μάς ανησυχεί ιδιαίτερα. Το νέο υπό ψήφιση Σύμφωνο Μετανάστευσης μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας δημιουργεί εντονότατους προβληματισμούς. Παραθέτουμε ορισμένους: 

• Θίγονται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα των ακριτικών νησιών του Αιγαίου με τις “γκρίζες ζώνες” εισόδου μεταναστών. 

• Διευκολύνονται και θεσμοθετούνται παράνομες μεταναστευτικές ροές, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από την Τουρκία χωρίς να εξασφαλίζονται ανάλογες επιστροφές. 

• Δυσκολεύονται και αμφιβητούνται εθνικές υπηρεσίες του Λιμενικού, του Ναυτικού, των υπουργείων Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, ενώ προσφέρεται ταυτόχρονα νομική κάλυψη και οικονομική ενίσχυση σε ΜΚΟ διαφόρων εθνοτήτων (της τουρκικής συγκαταλεγομένης!) για τη θαλάσσια διάσωση, ταυτοποίηση και παροχή ασύλου σε μετανάστες. 

• Επιβαρύνονται υπέρμετρα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Μεσογείου, ενώ θεσμοθετούνται πλεονεκτήματα για τις χώρες της ευρωπαϊκής ενδοχώρας και του Βορρά, επιφορτίζοντας τις πρώτες (και ιδιαίτερα την Ελλάδα!) με αυξανόμενες και ανεξέλεγκτες διαχρονικές ροές μεταναστών, προβλέποντας μάλιστα τη μακροχρόνια ένταξή τους στην ελληνική επικράτεια, με πρώτη, πολύμηνη εγκατάσταση στα νησιά του Αιγαίου. 

• Καταλύονται οι ιστορικές παραδόσεις, ο αιγαιοπελαγίτικος τρόπος ζωής και η κοινωνική ανεξαρτησία των νησιωτικών πληθυσμών μας και τους επιβάλλεται (ενάντια στη θέλησή τους και με κριτήρια που αρμόζουν μόνο σε μεγαλοαστικές, κοσμοπολιτικές, πολυπληθείς πόλεις της Ε.Ε.) να ενστερνιστούν οικονομικά και κοινωνικά “πλεονεκτήματα” που οδηγούν στην αποξένωση και στην εγκατάλειψη των πατρογονικών πατρίδων τους. 

Κυρία επίτροπε, 
Εχετε μέχρι στιγμής αρνηθεί τρεις αιτήσεις μας για συνάντηση και έκθεση των απόψεών μας, είτε σε ένα από τα νησιά που επισκεφθήκατε, είτε στην Ε.Ε. – αντιπροσωπεία της στην Αθήνα. Αποφεύγετε τον διάλογο με εμάς τους νησιώτες και την ουσιαστική πληροφόρηση. Αντιθέτως, προτιμάτε τη γραφειοκρατική αντιμετώπιση και την επιφανειακή, οικονομοτεχνική διεκπεραίωση ζωτικών θεμάτων που αφορούν την επιβίωση των παραδοσιακών τρόπων ζωής μας. Η αντιμετώπιση αυτή θα αποδειχτεί εκ των πραγμάτων ατελέσφορη.  Επανερχόμεθα με την ανοιχτή αυτή επιστολή στα αιτήματά μας για συνάντηση και ενημέρωσή σας χωρίς τη μεσολάβηση πολιτικών και γραφειοκρατικών παραγόντων οι οποίοι, όπως είναι πλέον γενικά γνωστό και παραδεκτό, δεν αντιπροσωπεύουν τους πληθυσμούς των νησιών μας αλλά τις απρόσωπες αποφάσεις των Βρυξελλών. Σας εκφράζουμε απερίφραστα την έντονη ανησυχία μας για την αρνητική, καταπιεστική πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στα νησιά μας και για την έλλειψη ουσιαστικής συνεργασίας που επιδεικνύετε». 

ΥΓ.: Αντίγραφα αυτής της επιστολής αποστέλλονται στον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ε.Ε., και στον κ. Νότη Μηταράκη, βουλευτή Χίου και υπουργό Μετανάστευσης. 

Θανασης Ψουνος 
Λέσβος 
Μιχαλης Μοσχος 
Χίος 
Γιαννης Βεττας 
Σάμος 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή