Η απεύθυνση… που απευθύνεται;

Η απεύθυνση… που απευθύνεται;

Κύριε διευθυντά
Απεύθυνση:  Στην αρχή  χρησιμοποιήθηκε δειλά δειλά. Τώρα τακτικότερα και επιθετικά και ο τέως  πρωθυπουργός μας, και νομίζω ότι τη φχαριστήθηκε πολύ: «Κάνω μιαν απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος». Ωραία ελληνικά! Προφανώς παίρνουν τη λέξη από το ρήμα απευθύνω, όπως  διεύθυνση διευθύνω, κατεύθυνση κατευθύνω κ.λπ. Αλλά η λέξη απεύθυνση δεν υπάρχει στην ελληνική γλώσσα.

Ωστόσο, για να είμαι δίκαιος, τη βρήκα στο Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας των Liddell & Scott αλλά με την έννοια των adjustment και setting, δηλαδή τακτοποίησης, προσαρμογής, διόρθωσης. Αν όμως συνεχίσει να χρησιμοποιείται, αν και εσφαλμένα, ως ουσιαστικό ίσως καθιερωθεί, σύμφωνα με τη λατινική ρήση usus norma loquendi (=η χρήση είναι ο κανόνας του λόγου). 

Πάντως εμένα η λέξη απεύθυνση δεν μου αρέσει καθόλου, γιατί μου θυμίζει το… απευθυσμένο που, ειρήσθω εν παρόδω, πολύ με αηδιάζει… 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή