Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν και οι «άλλοι»

Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν και οι «άλλοι»

Αγαπητή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,

Αγαπητέ Αλέξη Παπαχελά,

Ήταν όντως ένα παιδικό του όνειρο που κατάφερε να εκπληρώσει; Ήταν μια αίσθηση υπεροχής, μια ψευδαίσθηση ότι νίκησε τον Κεμάλ, ή μήπως ένας ψυχρός υπολογισμός να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και να γίνει «Πρόεδρος», ο νέος σουλτάνος της νεοοθωμανικής μεγάλης Τουρκίας;

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει ο λόγος, πιθανώς να είναι μείγμα όλων των παραπάνω. Δεν είναι εύκολη η ψυχογράφισή του. Ένα άθροισμα ικανότητας, ευστροφίας, επιμονής αλλά και υπερβολικού εγωϊσμού και φανατισμού. Τελευταία όμως εκτός αυτών, όταν τον κοιτάζω στα μάτια νοιώθω ότι στο οργίλο βλέμμα του υπάρχει στο βάθος και η αμφιβολία, ίσως και ο φόβος. Μήπως διαισθάνεται ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και αντιδρά ακόμη πιο βίαια;

Όταν γονατισμένος «προσκυνά και προσεύχεται» στην Αγία Σοφία ίσως νοιώθει το βάρος της ιεροσυλίας, ίσως νοιώθει ότι ξυπνούν παλαιές παιδικές μνήμες για την καταγωγή του από την Ποταμιά του Πόντου, που τις καταπιέζει και πολεμά να τις ξεχάσει. Νοιώθει ότι «διέβη τον Ρουβίκωνα» και ότι όλα εδώ πληρώνονται; Την Ύβρη ακολουθά πάντα η Νέμεση.

Ας δούμε όμως πως αντέδρασαν οι «μεγάλοι της γής» σε αυτό το ανοσιούργημα. Τα «τέσσερα ερωτήματα στον Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί» που κοινοποίησα στον Πάπα Φραγκίσκο, την κα Μέρκελ, τον κο Τραμπ, τον κο Πούτιν και τον κο Μακρόν, έμειναν βέβαια αναπάντητα. Χλιαρές, τυπικές αντιδράσεις στην αρχή και μετά σιωπή.

Παρόμοια και η συμπεριφορά της UNESCO. Σε επιστολή μου στις 06.11.2020 προς την Γενική Διευθύντρια κα Azoulay, την ερωτώ πως ανέχεται την μετατροπή του «Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς» σε τζαμί! Ομοίως και σε υπόμνησή μου στις 07.12.2020. Ουδεμία ενέργεια, ουδεμία απάντηση!

Αλλά και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος απεφάνθη ότι για την ιεροσυλία του Ερντογάν φταίει ο …Βαρθολομαίος!

Κρίμα, ασήμαντα ανθρωπάκια, χωρίς ιδανικά, χωρίς αρχές, χωρίς υψηλοφροσύνη, με μόνο γνώμονα τα μικροσυμφέροντα.

Η Αγία του Θεού Σοφία όμως θα στέκει πάντα στην Κωνσταντινούπολη, αυτούς μεν θα συγχωρεί, εμάς δε θα ευλογεί.

 

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

Υ.Γ.:  Η παρούσα κοινοποιείται στον Πρόεδρο Ερντογάν δια της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα.

Συνημμένα: 4 Ερωτήσεις στον κ. Ερντογάν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Τέσσερις ερωτήσεις στον κ. Ερντογάν

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή