Υπάρχει και η τάξη των ημιδικτατόρων…

Υπάρχει και η τάξη των ημιδικτατόρων…

Κύριε διευθυντά 
Είναι ο κ. Ερντογάν δικτάτορας; Οχι, αλλά εκτός από δικτάτορες υπάρχουν και ημιδικτάτορες. Αυτοί εκλέγονται κοινοβουλευτικά, αλλά ξεχωρίζουν γιατί κατήργησαν στη χώρα τους τη διάκριση των εξουσιών και ιδιαίτερα της κοινοβουλευτικής από τη δικαστική εξουσία. Επίσης χαρακτηρίζονται από φανατική καταδίωξη όσων θα μπορούσαν να διακριθούν μελλοντικά και να αμφισβητήσουν την εξουσία τους. 

Η συνταγή που εφαρμόζουν περιγράφεται ήδη από τον Ηρόδοτο στις «Ιστορίες» του (Ε, 92). Αφηγείται εκεί ότι ο τύραννος της Κορίνθου Περίανδρος έστειλε έναν έμπιστό του στον τύραννο της Μιλήτου Θρασύβουλο ζητώντας συμβουλές για το πώς πρέπει να κυβερνήσει. Ο Θρασύβουλος, αντί να δώσει κάποια απάντηση, τον πήγε σε ένα χωράφι με στάχυα και εκεί άρχισε να κόβει τα ψηλότερα κοτσάνια με ένα ραβδί. Ερμηνεύοντας το μήνυμα ο Περίανδρος, κατάλαβε πως για να προλαμβάνει τους κινδύνους που απειλούν την εξουσία του πρέπει να εξουδετερώνει ενωρίς όσους μπορεί να τη βάλουν σε κίνδυνο. 

Σήμερα υπάρχουν αρκετοί ημιδημοκράτες ηγέτες, όπως ο κ. Ερντογάν που καταδιώκει την ελευθερία του Τύπου, το φιλοκουρδικό κόμμα, καθώς και στρατιωτικούς, δικαστές, δασκάλους, που τους κατηγορεί συλλήβδην ως γκιουλενιστές. Αντίστοιχη μου φαίνεται η μεταχείριση του Ανατόλι Ναβάλνι από τον κ. Πούτιν, ενώ και ο κ. Ορμπαν περιορίζει στην Ουγγαρία τον Τύπο και τη δικαστική εξουσία και έκλεισε το πανεπιστήμιο του Τζορτζ Σόρος. 

Τέτοιες τάσεις υπάρχουν σε πολλές χώρες, γιατί αρκετοί ψηφοφόροι δεν συνειδητοποιούν τι κινδύνους εγκυμονεί η εξουσία φανατικών ή αυταρχικών ατόμων. Μην ξεχνάμε ότι ο Χίτλερ κατέλαβε την εξουσία όχι με πραξικόπημα, αλλά κοινοβουλευτικά! 

Σχετικά με το sofagate: Αν είχε ετοιμότητα ο κ. Μισέλ, θα πήγαινε να καθίσει στον καναπέ δίπλα στην κ. Φον ντερ Λάιεν και θα πρότεινε στον κ. Ερντογάν να καθίσει στον απέναντι καναπέ. Δυστυχώς, κάποια κράτη στέλνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση καλούς εκτελεστές εντολών, χωρίς ευστροφία και προσωπικότητα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή