Η πανδημία και το λιανεμπόριο

Η πανδημία και το λιανεμπόριο

Κύριε διευθυντά
Η πανδημία της COVID-19 είναι ένα γεγονός που δεν είχε προβλεφθεί και κατέλαβε εξαπίνης την υφήλιο. Εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους. Οι υγιείς αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά, εξαιτίας του μακροχρόνιου εγκλεισμού.

Σε λίγους μήνες, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού στη χώρα μας, ελπίζεται ότι οι θάνατοι λόγω COVID-19 θα μηδενισθούν, τα προβλήματα όμως που δημιούργησε η πανδημία θα παραμείνουν για αρκετό καιρό ακόμη. Η σκέψη μας στρέφεται κυρίως στους συνανθρώπους μας που έχασαν τη δουλειά τους, εν όλω ή εν μέρει, λόγω της πανδημίας, αλλά και στη μαθητιώσα νεολαία, που ουσιαστικά χάνει ένα χρόνο από τη ζωή της.

Στη χώρα μας το πρώτο κύμα της πανδημίας αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. Αυτό συνέβη διότι η κυβέρνηση φρόντισε εγκαίρως να συστήσει μια επιτροπή από ειδικούς περί την επιδημία επιστήμονες και να ακολουθήσει τις οδηγίες της. Αντίθετα, με το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν πάμε καλά. Αυτό οφείλεται στη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων από τον κόσμο λόγω μακροχρόνιου εγκλεισμού, αλλά και σε άλλους λόγους.

Τις τελευταίες μέρες έγινε μεγάλη συζήτηση στα ΜΜΕ αν πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο. Τι σημαίνει όμως λιανεμπόριο για την Αθήνα και τους υπόλοιπους δήμους της Αττικής;

Οπως γνωρίζουμε, στην Αθήνα και στους πέριξ δήμους υπάρχουν πολλά διάσπαρτα καταστήματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων της κάθε περιοχής. Αν κάνουμε μια βόλτα στις περιοχές του λεκανοπεδίου, στο Παγκράτι, στην Κυψέλη, στο Γαλάτσι, στο Ιλιον, στα Πατήσια, στον Νέο Κόσμο, στη Νέα Σμύρνη, στο Νέο Φάληρο, στην Καλλιθέα, στο Παλαιό Φάληρο και αλλού, θα δούμε ότι υπάρχουν μεμονωμένα καταστήματα λιανεμπορίου, όπως για παράδειγμα βιβλιοχαρτοπωλεία, κλειδαράδικα, καθαριστήρια ρούχων, σιδεράδικα, κουρεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα ρούχων κ.ά., που εξυπηρετούν τις τοπικές ανάγκες των κατοίκων. Τα λιανεμπορικά αυτά καταστήματα θα μπορούσαν να λειτουργούν με μοναδική υποχρέωση την τήρηση των βασικών κανόνων προστασίας κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού (μάσκες – αποστάσεις), πράγμα πολύ εύκολο, αφού στα συγκεκριμένα μαγαζιά οι ημερήσιοι πελάτες είναι λίγοι και δεν υπάρχει συνωστισμός.

Εντελώς διαφορετική περίπτωση αποτελούν τα καταστήματα λιανεμπορίου που βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, με επίκεντρο την οδό Ερμού. Στον δρόμο αυτό υπάρχουν συσσωρευμένα πολλά καταστήματα και ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος, ακόμη και στην περίπτωση που τηρείται σχολαστικά το μέτρο του τηλεφωνικού ραντεβού.

Οι εικόνες συνωστισμού στην οδό Ερμού κατά την προ μηνός δοκιμαστική λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου, που μεταδόθηκαν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, οδήγησαν σε νέα αναστολή της λειτουργίας των λιανεμπορικών καταστημάτων.

Η απόφαση αυτή είναι άδικη για τα καταστήματα της γειτονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή