Iστορική μεταφορά ανδριάντα του «Γέρου»  

Iστορική μεταφορά ανδριάντα του «Γέρου»  

Κύριε διευθυντά
Θα ήθελα να αναφερθώ στον έφιππο ανδριάντα του Γέρου του Μοριά, που στολίζει την πλατεία Αρεως στην Τρίπολη. Πολλοί θα τον έχουν θαυμάσει επισκεπτόμενοι την Τρίπολη, λίγοι όμως θα γνωρίζουν το ιστορικό της μεταφοράς του στην Ελλάδα από την Ιταλία. Τον έφιππο Θ. Κολοκοτρώνη φιλοτέχνησε ο Κορίνθιος την καταγωγή, γλύπτης Φάνης Σακελλαρίου.

Η χύτευση του ορειχάλκινου γλυπτού έγινε σε χυτήριο στην Πιστόγια (Pistoia) της Ιταλίας, κοντά στη Φλωρεντία. Το γλυπτό θα έπρεπε να μεταφερθεί από την Ιταλία στην Ελλάδα.

Εκείνη την εποχή το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) παραλάμβανε από το Ναυτικό των ΗΠΑ, στον ναύσταθμο του Σαν Ντιέγκο, ένα αρματαγωγό, το «Κρήτη» (L-171).

Το πλοίο πλέοντας προς την Ελλάδα, όταν μπήκε στη Μεσόγειο, πήρε σήμα να καταπλεύσει στο λιμάνι του Λιβόρνο της Ιταλίας, για να φορτώσει και να μεταφέρει στην Ελλάδα ένα άγαλμα. Δεν χάρηκε το πλήρωμα για την καθυστέρηση της πολυπόθητης, έπειτα από ένα εξάμηνο απουσίας, επανόδου στην πατρίδα. Οταν όμως έδεσαν στο Λιβόρνο και συνειδητοποίησαν τίνος τον ανδριάντα θα μετέφεραν, η κακοθυμία μετατράπηκε σε υπερηφάνεια και χαρά. Θα μετέφεραν τον ανδριάντα του Γέρου του Μοριά! Στο πλοίο επιβιβάστηκε και ο γλύπτης και περί τα τέλη Ιουλίου 1971 κατέπλευσαν στην Καλαμάτα, όπου ξεφόρτωσαν τον ανδριάντα, για να συνεχιστεί οδικώς η μεταφορά του στην Τρίπολη. Το «Κρήτη» κατέπλευσε στον ναύσταθμο Σαλαμίνας στις 25 Ιουλίου 1971.

Σημείωση: Το ιστορικό της μεταφοράς με το Α/Γ «Κρήτη» μου το διηγήθηκε ο συμμαθητής μου στη ΣΝΔ υποναύαρχος Π.Ν. ε.α. Μιχάλης Πέρρας, ο οποίος υπηρετούσε τότε στο πλοίο ως α΄ μηχανικός. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή