Οι ροές μεταναστών και οι «απέναντι»

Οι ροές μεταναστών και οι «απέναντι»

Κύριε διευθυντά
Οι πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις στο μεταναστευτικό και ο καταστροφικός αφελληνισμός που εξασκεί στις νησιωτικές κοινωνίες μας δεν συγκινούν, κατά τα φαινόμενα, ούτε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ούτε τους συμπατριώτες μας, νησιώτες και Στερεοελλαδίτες. Ενα υποβρύχιο σύνορο αδιαφορίας διαχωρίζει τις αποδοτικές τουριστικές Κυκλάδες από τις φτωχοποιημένες πλέον Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω. Ολοι κατανοούν ότι οι σημαντικές μειώσεις ροών οφείλονται αποκλειστικά στην πανδημία, ενώ παράλληλα η Τουρκία προετοιμάζει απειλητικές αποβάσεις δεκάδων χιλιάδων μεταναστών για το καλοκαίρι.  

Η κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης αυτής της επικείμενης δολιοφθοράς συνοψίζεται στην κατασκευή (με προδιαγραφές Ε.Ε.) πόλεων υποδοχής και εγκατάστασης 5.000 έως 20.000 μεταναστών σε κάθε νησί. Οπως δήλωσε στην τελευταία της επίσκεψη στη Λέσβο και στη Σάμο η επίτροπος Γιόχανσον, διαψεύδοντας τον υπουργό κ. Μηταράκη, δεν πρόκειται για «κλειστές δομές» αλλά για ελεύθερα διακινούμενους πληθυσμούς μεταναστών με ταυτότητες. 

Ετσι λοιπόν, σε λίγους μήνες από σήμερα, μέχρι και 20.000 καταγεγραμμένοι, ταυτοποιημένοι αλλά όχι εγκεκριμένοι (δηλαδή χωρίς άσυλο ή άδεια παραμονής περιορισμένου χρόνου) επίδοξοι μετανάστες θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην περιοχή του Βαθέος, Σάμου, πόλης με 8.500 κατοίκους. Ανάλογες αριθμητικές υποβαθμίσεις θα υποστούν οι κοινότητες της κεντρικής Λέσβου και τα παραθαλάσσια χωριά της ανατολικής Χίου. Οι συνθήκες γίνονται ακόμα χειρότερες αν λάβει κανείς υπόψη τα εκατοντάδες ανεξέλεγκτα, απληροφόρητα, συχνά ανθελληνικά στελέχη ΜΚΟ, τη γραφειοκρατική παρουσία υπαλλήλων Ε.Ε. και υπουργείου Μετανάστευσης, τις πολυάριθμες υπηρεσίες υποδομών, τροφοδοσίας, παιδείας, θρησκείας, περίθαλψης, συγκοινωνιών και επικοινωνιών που θα εξυπηρετούν πόλεις τουλάχιστον διπλάσιες σε μέγεθος πληθυσμών από το Βαθύ, τη Χίο, τη Μυτιλήνη!  

Σε καμία από τις μεγαλόστομες δηλώσεις του ο κ. Μηταράκης δεν έχει προϊδεάσει για τη διεκπεραίωση περισσότερων των 300 αιτήσεων ασύλου τον μήνα κατά μέγιστο. Δεδομένου ότι αυτό αντιστοιχεί σε 1.700 απορρίψεις κάθε μήνα (στατιστικά το 85% του συνόλου), το εύλογο ερώτημα κάθε νησιώτη μας είναι: Ακόμη και αν οι 300 προωθηθούν με άσυλο στην ενδοχώρα, τι θα γίνουν οι υπόλοιποι; Οι χώρες προέλευσης δεν τους δέχονται πίσω, οι χώρες της Ε.Ε. κλείνουν τα σύνορά τους, ενώ ορισμένες τούς επιστρέφουν ασυζητητί στην πρώτη χώρα εισόδου, την Ελλάδα, ακόμη και αν διαθέτουν ολιγόμηνη άδεια παραμονής.  Και βέβαια, όσο περισσότερο περιπλέκεται η ευρω-ελληνική γραφειοκρατία, τόσο περισσότερο εντείνεται η πίεση των τουρκικών ροών και η αδυναμία των νησιών μας να αντεπεξέλθουν στις μαζικές εισροές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όταν ο υπουργός Μετανάστευσης μιλάει με το ανοίκειο θράσος εκατοντάδων επιδοτουμένων εκατομμυρίων για κατασκευές «κλειστών δομών», εννοεί ανοιχτές πόλεις έως και 20.000 κατοίκων, αποτελούμενες κατά 90% από μωαμεθανούς Αφροασιάτες.

Με το τέλος της πανδημίας και την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης, δεν θα αυξηθούν μόνο οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, όπως όλοι προβλέπουν. Θα αυξηθούν επίσης άμεσα και αποφασιστικά οι μεταναστεύσεις των νέων μας, εντός και εκτός Ελλάδας, και θα συνεχιστεί η σταδιακή ερήμωση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Χωρίς κυβερνητική στήριξη, χωρίς επενδύσεις και υποδομές, με την απειλή του μεταναστευτικού και της κραταιάς Τουρκίας, το ανατολικό Αιγαίο καλύπτεται ήδη από σύννεφα φόβου και ανασφάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή