Ας μιλήσουμε ανοιχτά για το χρώμα των τριχών

Ας μιλήσουμε ανοιχτά για το χρώμα των τριχών

Kύριε διευθυντά
Στο άρθρο του της 21-4-21 ο αρθρογράφος σας κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος σχολιάζει τη σειρά «Τροία: η πτώση μιας πόλης», παραγωγή του BBC1 που προβάλλεται στο Netflix και φαίνεται να ενοχλείται διότι ο Αχιλλέας εμφανίζεται στο έργο όχι ξανθός, όπως τον περιγράφει ο Ομηρος, αλλά μελαχρινός!
Προσωπικά πιστεύω ότι ο Αχιλλέας θα ήταν ξανθός όσο και ο Μενέλαος κοκκινοτρίχης, αφού έτσι τους περιγράφει ο Ομηρος!

Θα σταθώ όμως στη διαπίστωση του συνεργάτη σας ότι το έργο απευθύνεται σε «ένα κοινό για το οποίο (ο κ. Θεοδωρόπουλος) αμφιβάλλει αν ξέρει όχι μόνον τον Ομηρο και τον ήρωά του, αλλά ούτε την Ελλάδα του».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους, για να δούμε τι όντως γνωρίζουν οι Ελληνες για τον τόπο τους και πόσο ξανθοί ήταν πάντα οι συμπατριώτες τους…

Η Θήβα, για παράδειγμα (όχι της Αιγύπτου, αλλά της Βοιωτίας), ιδρύθηκε από τον Κάδμο, που δεν ήταν Ελληνας αλλά καταγόταν από την Τύρο της Φοινίκης. Η Θήβα της Βοιωτίας ήταν, κατά μία εκδοχή του μύθου, και η «θετή» πατρίδα του Ηρακλή! Και στην ίδια Θήβα γεννήθηκε, υποτίθεται, και το ελληνικό αλφάβητο!

Αλλά σημαντικό επίσης είναι ότι ο Κάδμος (σύμφωνα με τον ιστορικό Paul Cartledge και σχετική αναφορά στο τελευταίο βιβλίο του «Thebes») ήλθε στην Ελλάδα όχι για να ιδρύσει μια ελληνική πόλη, αλλά για να σώσει την αδελφή του και πριγκίπισσα «Ευρώπη», την οποία είχε απαγάγει ο ερωτύλος Δίας. Και έτσι, όπως ο Cartledge επιμένει, η ήπειρός μας συνδέθηκε με  το όνομα μιας μελαχρινής πριγκίπισσας από την Ασία!

Δεν γνωρίζω αν η επόμενη σειρά του Netflix θα ασχοληθεί με το θέμα, αν ο Δίας θα είναι ξανθός ή κοκκινοτρίχης και αν η «Ευρώπη» θα έχει γαλάζια μάτια και ξανθή κόμη…

Αμφιβάλλω όμως αν τέτοιες λεπτομέρειες τραυματίζουν την πολιτιστική μας ευαισθησία ή διαβρώνουν την ευρωπαϊκή μας υπόσταση!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή