Ορκωμοσία, ξίφη και η Φρειδερίκη

Ορκωμοσία, ξίφη και η Φρειδερίκη

Κύριε διευθυντά
Εσχάτως έγινα γνώστης ενός γεγονότος, που δεν το γνώριζα και ήταν πιθανώς μοναδικό για τις Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) της χώρας μας. Η τάξις της Σχολής Ν. Δοκίμων (ΣΝΔ) του 1949, λόγω αναγκών του Στόλου, δεν ορκίστηκε, ως συνήθως, το καλοκαίρι του 1953 αλλά στις 25 Φεβρουαρίου.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι ορκιζόμενοι να φορούν τη χειμερινή στολή και όχι τη θερινή. Απ’ ό,τι γνωρίζω, το ίδιο επανελήφθη με την τάξη του 2000 που, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ορκίστηκε αρχές Μαΐου και αυτή με χειμερινή στολή.

Το πιο παράδοξο όμως είναι ότι, λόγω ασθενείας του βασιλέως Παύλου, τα ξίφη παρέδωσε στους νέους σημαιοφόρους η βασίλισσα Φρειδερίκη. Για πρώτη και μοναδική φορά στη σύγχρονη Ιστορία των Ε.Δ. τα ξίφη σε νεοορκιζόμενους αξιωματικούς δεν τα απένειμε ο βασιλεύς αλλά η βασίλισσα.
Μετά την απονομή του ξίφους οι νέοι σημαιοφόροι απέδιδαν και το προβλεπόμενο, από το πρωτόκολλο, χειροφίλημα στη βασίλισσα.

Εχοντας πλέον την κυρία Σακελλαροπούλου ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η απονομή των ξιφών στους νέους αξιωματικούς των τριών κλάδων των Ε.Δ. από γυναίκα δεν θα είναι, για πέντε τουλάχιστον χρόνια, ένα παράδοξο γεγονός. Δεν γνωρίζω μόνον αν το πρωτόκολλο στις ημέρες μας επιβάλλει χειροφίλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή