Παράλληλες θεραπείες και εμβολιασμοί

Παράλληλες θεραπείες και εμβολιασμοί

Κύριε διευθυντά 
Επανέρχομαι κάνοντας ίσως κατάχρηση της φιλοξενίας της εφημερίδας στο σημαντικό θέμα των εφαρμοζόμενων θεραπειών για τον κορωνοϊό.

Σε άρθρο της Κυριακής 25 Απριλίου («πιο ισχυρό το οπλοστάσιο θεραπειών»), τρεις έγκριτοι επιστήμονες παραδέχονται ουσιαστικά τις περιορισμένες δυνατότητες της υφιστάμενης αντιιικής θεραπείας – και αυτό ανεξάρτητα από την κτηθείσα μέχρι τώρα εμπειρία ιατρών και νοσηλευτών, καθώς και τη σημαντική πρόοδο των υποστηρικτικών θεραπειών οξυγονοθεραπείας, κορτιζονοθεραπείας, υποστηρικτικής αντιβίωσης κ.λπ.

Σχεδόν ταυτόχρονα, προ ολίγων ημερών (online επιστημονικό περιοδικό «microorganisms», 11-04-2021) η ανακοίνωση μιας πολυκεντρικής μελέτης από ελληνικά νοσοκομεία με τη συμμετοχή λίαν εγκρίτων επιστημόνων (αναφέρω ενδεικτικά ως πιο γνωστούς στο ευρύ κοινό τους κ. Τσιόδρα και Δημόπουλο) μαζί με το τμήμα ρετροϊών του NCI (National Cancer Institute) των ΗΠΑ αναφέρει εντυπωσιακά θεραπευτικά αποτελέσματα μετά τη χορήγηση πλάσματος αναρρωσάντων ασθενών με υψηλό τίτλο αντιιικών αντισωμάτων σε σοβαρά περιστατικά COVID λοίμωξης.

Με βάση τα (λίαν συνοπτικά) ανωτέρω παρατιθέμενα, θα μπορούσε να οργανωθεί η εφαρμογή της χορήγησης πλάσματος στην καθημερινή πρακτική, συμπληρωματικά βέβαια με τις εφαρμοζόμενες θεραπείες, σε σοβαρά πάσχοντες ασθενείς με συγκεκριμένα κριτήρια. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι γρήγορα μετρήσιμα και οδηγός για την τελική αξιολόγηση της συγκεκριμένης ασφαλούς θεραπείας. Επιστημονικό θάρρος χρειάζεται και ίσως μια διάθεση υπέρβασης της πεπατημένης από τους Ελληνες έγκριτους επιστήμονες, οι οποίοι αποδεδειγμένα διαθέτουν γνώση και εμπειρία πώς να το κάνουν, χρησιμοποιώντας σαν δότες πλάσματος και τους πολλούς εμβολιασμένους (με υψηλό τίτλο αντισωμάτων) μαζί με τους αναρρώσαντες.

Τελειώνοντας θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η προτεραιότητα και εντατικοποίηση των εμβολιασμών αποτελεί απολύτως σωστά το κύριο όπλο κατά της πανδημίας. Απλώς η συνύπαρξη μιας περισσότερο αποτελεσματικής θεραπείας θα είχε ισχυρό συμπληρωματικό (και προς Θεού όχι ανταγωνιστικό) ρόλο στην αντιμετώπιση των βαρέως ασθενούντων συμπολιτών μας, στην αποσυμφόρηση του ΕΣΥ και στον ταχύτερο περιορισμό της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή