Η γραφειοκρατία έχει διπλοπαρκάρει

Η γραφειοκρατία έχει διπλοπαρκάρει

Κύριε διευθυντά
Χειροκροτούμε όλοι την προσπάθεια εισαγωγής της πληροφορικής στη δημόσια διοίκηση, όμως επιβάλλεται συγχρόνως να καταβάλλονται και προσπάθειες από την ηγεσία ώστε ο υπάλληλος να εξυπηρετεί τον πολίτη και όχι τη γραφειοκρατία. Παραθέτω ένα παράδειγμα πώς αντιμετωπίστηκα από τις υπηρεσίες του Δήμου Κηφισιάς, που προξενεί αλγεινή εντύπωση, και δυστυχώς δεν είναι το μόνο.

Το 2010 πήρα μια παράβαση στάθμευσης από την αστυνομία Κηφισιάς. Πήγα στην υπηρεσία παρέχοντας τα αναγκαία δικαιολογητικά για εξάλειψη της παράβασης. Ο υπάλληλος δέχτηκε τις δικαιολογίες και με διαβεβαίωσε ότι η παράβαση αποσύρεται. Το 2015 έλαβα μία επιστολή από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου ότι χρωστώ το ποσό της παράβασης και πλέον τόκους. Συνέταξα επιστολή επισυνάπτοντας όλα τα δικαιολογητικά και την κατέθεσα στην υπηρεσία. Με διαβεβαίωσαν προφορικά ότι το θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν. Τέλη του 2020 πήρα αντίστοιχη επιστολή ζητώντας να πληρώσω την παράβαση. Οι προφορικές διαβεβαιώσεις αποδείχθηκαν άνευ αξίας και ακόμη οι υπηρεσίες δεν είχαν την τόλμη να στείλουν μια έγγραφη απάντηση αναλαμβάνοντας και τη σχετική ευθύνη. Επειδή εμπλέκονται δύο υπηρεσίες (οικονομική, αστυνομία) έστειλα ηλεκτρονικά επιστολή στον δήμαρχο. Κάποια στιγμή πήρα μήνυμα από κάποιον της γραμματείας του δημάρχου ότι πρέπει να υποβάλω το «αίτημά» μου σε κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση και ότι θα έθεταν το θέμα υπόψη του δημάρχου. Το έκανα, και ένα μήνα μετά πήρα μια απάντηση του στυλ «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».

Αντί να ασχοληθούν με την ουσία της επιστολής μου, που ήταν η απαξίωση του πολίτη, με πληροφόρησαν ότι με βάση τον τάδε νόμο μια παράβαση που έχει το όνομα του παραβάτη είναι νόμιμη και κάτι τέτοια άσχετα. Το οικονομικό αντικείμενο δεν είναι σημαντικό, όμως τέτοια αδιαφορία για τον πολίτη είναι απαράδεκτη. Δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο παράδειγμα. Προφανώς υπάρχουν παραδείγματα υπαλλήλων που τιμούν το επάγγελμά τους. Ομως η δημόσια διοίκηση έχει παραμείνει σε πολλές περιπτώσεις τριτοκοσμική και είναι καθήκον και τιμή σε όποια κυβέρνηση τολμήσει να τη βάλει σε τάξη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή