Η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας

Η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας

Κύριε διευθυντά 
Η πορεία του νομίσματος της εξ Ανατολών γείτονος αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την αξιολόγηση της κλυδωνιζόμενης οικονομίας της, χωρίς να αποκλείεται και η εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων/διδαγμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, χρήσιμη θα ήταν μια σύντομη ιστορική αναδρομή. Η τουρκική λίρα υπέστη σημαντική υποτίμηση κατά την περίοδο 1970-2000. Από 9 λίρες ανά δολάριο στα τέλη της δεκαετίας του 1960, έφθασε στο 1.650.000 λίρες το 2001. Από την 1η Ιανουαρίου 2005, επί πρωθυπουργίας Ερντογάν, «κόπηκαν» 6 μηδενικά προς δημιουργίαν της «νέας λίρας Τουρκίας». Η τότε ισοτιμία ήταν ένα δολάριο και ένα ευρώ προς 1,33 και 1,80 νέα λίρα Τουρκίας, αντίστοιχα. Αυτή η (νέα) λίρα Τουρκίας έχει υποτιμηθεί από το 2005 κατά 85% έναντι του δολαρίου (κατά 82% έναντι του ευρώ) και το τελευταίο δωδεκάμηνο κατά 15% έναντι του δολαρίου (κατά 30% έναντι του ευρώ). 

Αντίστοιχα και σε σχέση με το δολάριο, και για να μη λησμονούμε τις κατά καιρούς απαξιωτικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η δραχμή είχε παρουσιάσει μια πολύ καλύτερη εικόνα παρά τα σημαντικά προβλήματα των δεκαετιών 1980 και 1990 με τις διαρκείς υποτιμήσεις (ή «διολισθήσεις») του νομίσματος. Από 30 δραχμές ανά δολάριο κατά την περίοδο 1960-1972 (με σταθερή ισοτιμία) και το 1974 (με απελευθερωμένη ισοτιμία από το 1973), ολοκλήρωσε τον βίο της με 381 δραχμές ανά δολάριο το 2001. Εκτοτε η χώρα μας απολαμβάνει τη νομισματική σταθερότητα του ευρώ (από το 2004, η ισοτιμία δολάριο προς ευρώ κυμαίνεται, ως επί το πλείστον, στο φάσμα 1,1 έως 1,5). 

Ακόμη και σήμερα, παρά τα συμβαίνοντα στη γειτονιά μας, υπάρχουν θιασώτες της επαναφοράς ενός εθνικού νομίσματος στη χώρα μας. Υπό σαφώς διαφορετικές συνθήκες από αυτές της γείτονος και χωρίς απαραίτητα να έχει την εξέλιξη της τουρκικής λίρας, εύκολα μπορούμε να φαντασθούμε εικόνες με τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη και τη στοχοποίηση της όποιας δραχμής από «ενδιαφερομένους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή