Ο Δημήτριος Βικέλας για εκκλησία, φατριασμό

Ο Δημήτριος Βικέλας για εκκλησία, φατριασμό

Κύριε διευθυντά 
Ο Δημήτριος Βικέλας (1835-1908) ήταν γόνος δύο σημαντικών ελληνικών οικογενειών της διασποράς του 19ου αιώνα. Ηπειρωτικής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας του, το γένος Μελά. Από την πλευρά του πατέρα του μακεδονικής καταγωγής, από τη Βέροια. Ανιψιός του Λέοντος Μελά, του συγγραφέα του «Γεροστάθη». Συμμαθητής του Εμμανουήλ Ροΐδη στο λύκειο του Ευαγγελίδη στη Σύρο και συγγραφέας του «Λουκής Λάρας», διετέλεσε, πλην άλλων, και πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Προς το τέλος της ζωής του συνέγραψε τη μακρά πορεία της πολυκύμαντης ζωής του, με τον τίτλο «Η ζωή μου». Μεταφέρω μια περικοπή από το βιβλίο του, που αναδεικνύει –κάπως επιχαρίτως– την ισχυρή ροπή των Ελλήνων στον διχασμό.

«Προ ολίγου ανέφερα και πάλιν περί της Εκκλησίας. Πρώτη φροντίς των εγκατασταθέντων εις το Λονδίνον Ελλήνων, καθώς και των άλλων εν γένει ελληνικών αποικιών, υπήρξεν η ανέγερσις ορθοδόξου ελληνικής εκκλησίας. Η εκκλησία ήτο και είναι το σύμβολον της εθνικής ενότητος – της πατρίδος. Περί αυτήν συνδέονται και συνενούνται οι ξενιτευμένοι Ελληνες, όσον και αν τους χωρίζη ενίοτε η προς το ερίζειν ολεθρία κληρονομική τάσις. Ο φατριασμός, το κόμμα, ιδού το μέγα εθνικόν μας ελάττωμα! Δεν ενθυμούμαι εις ποίαν πόλιν της Ευρώπης Ελλην διερχόμενος ηρώτησε τον Ελληνα πρόξενον:

– Είσθε και εδώ διηρημένοι εις κόμματα;  – Ατυχώς, ναι, απεκρίθη ο πρόξενος. – Πόσα κόμματα; – Δύο. – Και είσθε πολλοί εδώ; – Είμεθα δύο μόνοι». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή