Η ψηφιοποίηση και ο έπαινος

Η ψηφιοποίηση και ο έπαινος

Kύριε διευθυντά 
Η  ψηφιοποίηση στη χώρα μας, ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση, προχωράει με γοργούς ρυθμούς και όλοι οι πολίτες νιώθουν πλέον στην καθημερινότητά τους την ευεργετική της πνοή.

Η αναγκαστική μείωση της γραφειοκρατίας, ο περιορισμός των εκατομμυρίων άσκοπων μετακινήσεων για «συλλογή» πιστοποιητικών, η προσωπική επαφή με εφορία, Δημόσιο, ο ατελείωτος εκνευρισμός από συμπεριφορές ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων που κυμαίνονται από υπερβολική τυπικότητα μέχρι σαδισμού, περιορίζονται σημαντικά. Και αυτή είναι η σημαντικότερη μεταρρύθμιση που απαιτεί η κοινωνία σήμερα.

Είδαμε τα αγαθά της ψηφιοποίησης και στα «πρακτικά» προβλήματα της πανδημίας. Με φρίκη αναλογίζομαι το χάος και την ταλαιπωρία που θα επικρατούσε στην καταβολή οικονομικών ενισχύσεων σε άτομα και επιχειρήσεις αλλά και στη διαδικασία εμβολιασμού. Αλλά και οι πινακίδες; Τόσο απλά, τόσο έξυπνα, τόσο αποτελεσματικά!

Ολα αυτά, καθώς και οι επόμενες κινήσεις (μεταβίβαση ακινήτων, κτηματολόγιο, ψηφιοποίηση αρχείων και άλλα) δεν είναι κάτι απλό, εύκολο ή γενικό όπως εννοεί ή υποδηλώνει η λέξη «ψηφιοποίηση» Απαιτείται σκληρή, σοβαρή, συνεχής εργασία. Χρειάζεται ανθρώπους ικανούς, που να αγαπούν το έργο τους, να συνεργάζονται σαν ομάδα χωρίς προσπάθεια αυτοπροβολής και χωρίς υπονομεύσεις.

Εμείς οι Ελληνες συχνά κατακρίνουμε αλλά σπάνια επαινούμε. Εχουμε ένα περίεργο χαρακτηριστικό, να μη θέλουμε τους ικανούς, τους άξιους, να τους «εξοστρακίζουμε». Ισως νιώθουμε πιο «άνετα» με εκείνους που δεν είναι καλύτεροι αλλά μετριότεροι από εμάς. Αυτήν όμως την κακή συνήθεια, της έλλειψης υψηλοφροσύνης, την έχουμε πληρώσει πάρα πολύ ακριβά.

Ο έπαινος προς τους άξιους δεν απονέμεται, οφείλεται. Και η οφειλή αυτή πρέπει να ομολογείται. «Δίκαιος όθεν έπαινος» οφείλεται στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και στους συνεργάτες του. Και ομοίως δίκαιος έπαινος οφείλεται και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που τον επέλεξε. Δεν είναι εύκολη στη χώρα μας η επιλογή των αρίστων. Και εύχομαι να τον προστατεύει και να τον συνδράμει. Εύχομαι ακόμα και σε άλλες επιλογές του, να είναι ομοίως επιτυχής.

Τέλος θα ζητήσω από τον άξιο υπουργό «μια χάρη». Να ασχοληθεί και να επιλύσει «τη γάγγραινα» που ακούει στο «διαδικασία μη απονομής δικαιοσύνης». Να ψηφιοποιήσει τη διαδικασία, ώστε να μην απαιτούνται 20 και πλέον χρόνια για το αμετάκλητο, ούτε ένας χρόνος για την «καθαρογραφή» της απόφασης. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα είναι μια καίρια τομή στην ανάπτυξη και πρόοδο της πατρίδας.

ΥΓ. 1: Μέχρι τότε όμως ας κάνουμε το πρώτο βήμα. Επέκταση του ωραρίου των δικαστηρίων από τις 3 μ.μ. στις 5 μ.μ. Θα απαιτηθούν βέβαια κάποια χρήματα, υπερωρίες δικαστικών υπαλλήλων κ.λπ. Δυστυχώς ή ευτυχώς χρειάζονται χρήματα. Θα πρέπει όμως να παρέχονται εκεί που απαιτούνται, εκεί που χρειάζονται.

ΥΓ. 2: Πόσο χρήσιμη θα ήταν μια εκπομπή στην τηλεόραση που θα εκλαΐκευε την αρχή, τις διαδικασίες, τους αλγόριθμους, τις παραμέτρους, τις πλατφόρμες, ακόμη και την τεχνητή νοημοσύνη! Και πόσο θα βοηθούσε ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους να υπερβούν τη φυσική αντίδραση, τον δισταγμό στο νέο και να καταλάβουν ότι πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα για να καλύψουν την υστέρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή