Μαρία Μαγδαληνή και Αγιος Ματθαίος 

Μαρία Μαγδαληνή και Αγιος Ματθαίος 

Κύριε διευθυντά
Διαβάζοντας την επιστολή του καθηγητού κλασικής φιλολογίας κ. Αθαν. Αλεξίου στην «Κ» του Σαββάτου 15-5-21, μου έκανε εντύπωση που γράφει για τη Μαρία Μαγδαληνή: «Αυτή λοιπόν η γυναίκα που τόσα πρόσφερε στην Εκκλησία, είναι η μόνη που δεν έχει Εκκλησία». Εχοντας προσωπική γνώση για την ύπαρξη Ιερού Ναού Αγ. Μαγδαληνής στην Κουκουράβα Μακρινίτσας Πηλίου, ήμουν βέβαιος για την ύπαρξη, ενός τουλάχιστον, Ι. Ναού Αγ. Μαγδαληνής στον ελλαδικό χώρο. Από περιέργεια αναζήτησα στο Διαδίκτυο την ύπαρξη άλλων ιερών ναών της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής της Μυροφόρου στην Ελλάδα και όχι μόνο, και προς μεγάλη μου έκπληξη βρήκα ότι υπάρχουν: στα Χανιά (Χαλέπα), στο Ρέθυμνο (οικισμός Νέα Μαγνησία), στη Χανδρού Αρκαλοχωρίου Κρήτης, στη Σέττα Ευβοίας, στο χωριό Μαριές (από τις δύο Μαρίες, τη Μαγδαληνή και του Κλωπά) της Ζακύνθου, στη Ραφήνα (ιδιωτικός ιερός ναός στη θέση Περιβολάκια), στο χωριό Σκόπελος της Λέσβου, στο Πλωμάρι της Λέσβου, στη Γαβριάδα Ιερισσού στη Χαλκιδική, στη Δίβρη Λαμίας (Ιερά Μονή των Γ.Ο.Χ.), στην Ιερουσαλήμ (Ισραήλ).

Αν έχει παράπονο ο κ. Αλεξίου για την Αγ. Μαγδαληνή, τι να πω εγώ για τον Αγιο Ματθαίο, που παρ’ όλο ότι είναι Αγιος, Απόστολος και Ευαγγελιστής, δύο μόνον Εκκλησίες αφιερωμένες σ’ αυτόν έχω βρει στον ελλαδικό χώρο; Μία στην περιοχή των Χανίων και μία στην Κέρκυρα.

Οσο για το ιερατείο, που έχει ρίξει τη Μαρία Μαγδαληνή στα τάρταρα, μάλλον δεν έχει δίκιο ο κ. καθηγητής. Από τίποτα δεν τεκμηριώνεται. Οτι ήταν μια ιερόδουλη, μια γυναίκα ελευθερίων ηθών και άλλα πολλά τα είπαν πιστοί (;) και όχι το ιερατείο. Ποια μεγαλύτερη τιμή και αναγνώριση, από την Εκκλησία και το ιερατείο, από το να την κατατάξει στη χορεία των Αγίων, να της ψάλλει απολυτίκιο και να υπάρχουν εκατοντάδες εικόνες της στους ιερούς ναούς; Ακόμη, αν θέλει, μπορεί να πάει και να προσκυνήσει τη «Δεξιάν Της χείραν» στο απόδειπνον που γίνεται η προσκύνηση των Αγίων Λειψάνων, στην Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας στο Αγιον Ορος και να πάρει την ευλογία Της. Προσωπικά το έχω κάνει πάνω από δεκαπέντε φορές. Μεγάλη η χάρη Της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή