Μετά γνώσεως και πείρας για τον τουρισμό…

Μετά γνώσεως και πείρας για τον τουρισμό…

Κύριε διευθυντά 
Εχω σταματήσει να διαβάζω τα άρθρα του συνεργάτη σας κ. Χρ. Γιανναρά, εδώ και χρόνια, λόγω πλήρους φιλοσοφικής διαφωνίας μου με τις θέσεις του. Αλλά στο φύλλο της 23/5, ο τίτλος για τον τουρισμό στο άρθρο του «Τουρισμός, η αυτοκαταδίκη μας» με έβαλε στον πειρασμό να τον διαβάσω, με αποτέλεσμα, σαν να χρειαζόταν, να επιβεβαιωθεί η κάθετη διαφωνία μου με τα γραφόμενά του.

Εξηγούμαι:

Με το δικαίωμα που μου δίνει η επί 60 χρόνια ενασχόλησή μου με τον τουρισμό, σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (ξενοδοχεία, εστιατόρια, γραφεία ταξιδίων, κ.λπ.), επιτρέψατέ μου τα ακόλουθα σχόλιά μου.

― Η επανάληψη του παλιού λαϊκιστικού σλόγκαν: «Εχουμε γίνει ή θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης», εκτός από την πασιφανέστατη πλήρη περιφρόνησή του, για ένα σχεδόν εκατομμύριο συνέλληνες που εργάζονται σκληρά στις υπηρεσίες του τουρισμού, μου επιβεβαιώνει και κάτι που πιστεύω ακράδαντα για τον συνεργάτη σας: Εχει μείνει στις δεκαετίες των ’40 και ’50. Τότε, που ο κάθε πικραμένος Ελληνάρας πήγαινε στις ταβέρνες για να νιώθει ότι έγινε κάποιος… φωνάζοντας στον σερβιτόρο «Γκαρσόν, έλα δω ρε!». Κλασικό παράδειγμα ελληνικής υπαρξιακής φιλοσοφίας. Περιφρόνηση και υποβιβασμός του άλλου σημαίνει ανεβαίνω εγώ…

― Αντιφάσκει όμως, μεταξύ άλλων, και στο ίδιο το κείμενό του: Για να μειώσει τη σημασία του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, γράφει στην αρχή «Μαγαζάτορες τουριστικών ειδών», αναφέρει στατιστική έρευνα (φυσικά δεν μας λέει ποιανού και πότε), «βεβαιώνουν ότι κάθε τουρίστας αφήνει 12 ευρώ», δηλαδή ψίχουλα. Παρακάτω, όμως, αναγνωρίζει ότι ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την Ελλάδα!

― Οταν οι αρχαίοι Ελληνες, που τόσο θαυμάζει ο συνεργάτης σας, έδωσαν το «Ξένιος» στον πατέρα των θεών, για να τιμούν και να σέβονται τον «Ξένο», και καθιέρωσαν τη φιλοξενία ως ύψιστο αγαθό, έρχεται ο συνεργάτης σας, λόγω του γνωστού μίσους του για οτιδήποτε ευρωπαϊκό ή απλά δυτικό (πιστός στο δόγμα Ερντογάν), ανθρώπους ή ιδέες, να ζητάει, ούτε λίγο ούτε πολύ, να σταματήσουμε να δεχόμαστε ξένους για να μη μολύνουν τα πάτρια εδάφη και κυρίως τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό μας!

― Δεν έχει μάθει ακόμα, στην ηλικία του, ότι «ο χρόνος είναι πανδαμάτωρ», που έλεγαν και οι αρχαίοι… δηλαδή, στην ιστορία της ανθρωπότητας, είχαμε, με τη σειρά, την Pax Κινεζική, την Pax Αιγυπτιάνα, την Pax Γκρέκα, την Pax Ρομάνα, την Pax Φράνκα, για να φτάσουμε σήμερα στην Pax Αμερικάνα… (Αύριο, ίσως πάλι, Pax Κινεζική) που καθόριζαν γλώσσες, πολιτισμούς, φιλοσοφίες και που ακολουθούσε η ανθρωπότητα. Μερικές φορές και με τη βία. Αλλά έτσι προχώρησε, προχωράει και θα προχωράει ο κόσμος… είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι Γιανναράδες και οι Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή