Ερασιτέχνες αλιείς και περί υποκρισίας

Ερασιτέχνες αλιείς και περί υποκρισίας

Κύριε διευθυντά
Θεωρώ υποκριτικές, προκλητικές και παράλογες τις απαγορεύσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τους ερασιτέχνες αλιείς, για τις οποίες θα λάβει η κυβέρνηση τα επίχειρα των πράξεών της στις επόμενες εκλογές, εάν αυτές επιβληθούν.

Γνωρίζουν και οι πέτρες πως –και στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως– πραγματική πληγή για το περιβάλλον δεν αποτελεί η ερασιτεχνική αλιεία, αλλά η επαγγελματική υπεραλίευση, η οποία γίνεται με τρόπο εντελώς εχθρικό προς το περιβάλλον και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως εθελοτυφλούν.

Ας γίνει αντιληπτό, σε κρατικό έστω επίπεδο, πως επιβάλλοντας η εκάστοτε κυβέρνηση ακατανόητες και παράδοξες απαγορεύσεις στον πολίτη που παίρνει ένα καλάμι ή ένα ψαροντούφεκο για να βγάλει 5 ψάρια, δεν επιλύει το μέγα πρόβλημα της υπεραλίευσης. 

Αντιθέτως, το ενισχύει συμπαραστεκόμενη σε παράλογα και εξοργιστικά αιτήματα (για να μην πω κελεύσματα) επαγγελματιών αλιέων που διάκεινται εχθρικά προς τον ερασιτέχνη νομίζοντάς τον ως ανταγωνιστή, ενώ αδυνατούν ή δεν θέλουν να κατανοήσουν πως ουσιαστικά το πρόβλημα πηγάζει από τον κλάδο τους. Πηγή του κακού της υπεραλίευσης είναι οι αλόγιστες και παράνομες μέθοδοι αλιείας που μετέρχεται μεγάλο μέρος των συναδέλφων τους.

Τα μέτρα που θέλει το υπουργείο να επιβάλει, είναι ηλίου φαεινότερον πως εξυπηρετούν νενομισμένα συμφέροντα ασυνείδητων επαγγελματιών ψαράδων που δρουν ανεξέλεγκτα και δεν έχουν αφήσει με τις μεθόδους τους ψυχή ζώσα σε Αιγαίο και Ιόνιο. Αυτά, κάτω από τη μύτη του Λιμενικού που σε ελάχιστες περιπτώσεις παρεμβαίνει. Οι παρανομίες είναι εξοργιστικά εξόφθαλμες και γνωστές στον μέσο πολίτη και η αντίδραση σχεδόν μηδενική. Εσχάτως δε, με το νομοσχέδιο που επιχειρείται να περάσει, παρέχονται και οι σχετικές ευλογίες, διότι άλλος ο δράστης και άλλος ο κατηγορούμενος.

Είναι αδιανόητο να αφήνονται οι έχοντες τα μέσα να σκουπίζουν τον βυθό καταστρέφοντας γόνο και Ποσειδωνία, να απλώνουν δίχτυα έως και δέκα μέτρα από την ακτογραμμή, να δολοφονούν εν ψυχρώ δελφίνια και φώκιες, να βάζουν δυναμίτες σκοτώνοντας ό,τι βρέχεται, να αψηφούν νόμους Θεού και ανθρώπου, να αλιεύουν χωρίς μέτρο και έλεος και να τιμωρείται ο μπάρμπας με το ψάθινο καπέλο που πήγε για ψάρεμα με την οικογένεια.

Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που και οι ερασιτέχνες δρουν ασυνείδητα. Η λύση όμως δεν βρίσκεται στην επιβολή υπερβολικών και παράλογων μέτρων που στοχεύουν στο αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη να απολαύσει αγαθά που του προσφέρει απλόχερα η φύση, αλλά στην καλύτερη αστυνόμευση και στην εφαρμογή των ισχυόντων νόμων – οι οποίοι είναι επαρκέστατοι, αυστηροί και ξεκάθαροι. Νόμοι υπάρχουν, ας εφαρμοστούν.

Ελεος πια με τις προστιθέμενες απαγορεύσεις! Ο κόσμος απηύδησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή