Οι κλασικές σπουδές δέχονται επίθεση

Οι κλασικές σπουδές δέχονται επίθεση

Κύριε διευθυντά
Ο Dan-el Padilla Peralta είναι επιφανής καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Princeton. Γιος μεταναστών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, μεγαλωμένος σε υπόγεια διαμερίσματα κτιρίων της Νέας Υόρκης, όπου η άξια μητέρα του εργαζόταν σαν καθαρίστρια, κέρδισε σχολική αναγνώριση για την επιμέλεια και εξυπνάδα του από μικρή ηλικία. Φανατικός αναγνώστης βιβλίων λίγα χρόνια πριν τα ιντερνετικά social media καταλύσουν την εφηβική δημιουργική φαντασία, μαγεύτηκε από τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και εξακολούθησε με αφοσίωση και φαντασία τη μελέτη του μέχρι να γίνει δεκτός με υποτροφία στο Princeton όπου διέπρεψε. Κατόρθωσε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Οξφόρδη και στο Stanford της Καλιφόρνιας όπου και έλαβε το διδακτορικό του στο Δίκαιο και τα δικαστήρια της Ρώμης. Η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία άρχισε στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Τα τελευταία χρόνια ο Padilla Peralta μιλάει δημόσια και αρθρογραφεί υπέρ της κατάργησης των κλασικών σπουδών και της πλήρους απαξίωσης των αξιών και ιδεωδών που εκφράζουν οι πολιτισμοί της αρχαίας Αθήνας και Ρώμης. Ο ίδιος εκφράζει την ανενδοίαστη αποστροφή του για την καταπιεστική κυριαρχία παραδοσιακών προτύπων, δομών και προσωπικοτήτων της λευκής φυλής και απερίφραστα καταδικάζει τη δουλεία, την κοινωνική απαξίωση και τη σωματική βία που υπέστη η μαύρη φυλή. Κατά την άποψή του, οι χρυσοί αιώνες της ελληνορωμαϊκής ιστορίας καθοδηγούν και δικαιολογούν τις αποικιοκρατικές επιδιώξεις της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας αλλά και των ΗΠΑ μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. Κατά τον Padilla Peralta, η σύγχρονη δημοκρατική Δύση μόνο κακά παραδείγματα μπορεί να αντλήσει από την κλασική αρχαιότητα. Ο ίδιος, παρόλο που στις δημοφιλείς διαλέξεις και σεμινάριά του συρρέει πλήθος φοιτητών διαφόρων κλάδων, θα προτιμούσε να αφοσιωθεί στην κοινωνική αλλαγή παρά στην ιστορική έρευνα και διδασκαλία. Δεν διστάζει να επαναλαμβάνει ότι σκοπεύει σύντομα να εγκαταλείψει το cursus honorum του διαπρεπούς Princeton και να αφοσιωθεί στην πολιτική δράση.

Τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ και στην Αγγλία δείχνουν κάμψη του αριθμού φοιτητών που ενδιαφέρονται για κλασικές σπουδές, κάμψη που κατά κανόνα εξηγείται ως αποτέλεσμα των παρατεταμένων οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων του 21ου αιώνα, και βέβαια της τρέχουσας πανδημίας. Αλλά δεν δικαιολογούν ούτε τις βίαιες διαμαρτυρίες «αντι-ρατσιστών» φοιτητών στο Princeton, στην Οξφόρδη, σε πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας που ταυτίζουν την αποικιοκρατική Ευρώπη και Αμερική με ελληνορωμαϊκά πρότυπα πολιτικής συμπεριφοράς, ούτε την κατάργηση της Σχολής Κλασικών Σπουδών που αποφάσισε προ εβδομάδων το Howard University, alma mater της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις και γνωστού γενικά ως του «Black Harvard» της Ουάσιγκτον.

Αναρωτιέται κανείς με εύλογη απορία ποια θέματα θα επέλεγε να συζητήσει ο Padilla Peralta με έναν ιστορικό – αρχαιολόγο σε επίσκεψή του στην Ακρόπολη, στη Βεργίνα, στην Ολυμπία, στον Παλατίνο Λόφο ή στην Πομπηία: την καταπίεση της μαύρης φυλής ή τα επιτεύγματα ελληνορωμαϊκών πολυεθνικών κοινωνιών που δημιούργησαν μέγιστα κοινωνικά και πολιτιστικά αγαθά για την ανθρωπότητα, όπως το Ρωμαϊκό Δίκαιο;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή