Γιατί όχι και γυναίκες στην Προεδρική Φρουρά;

Γιατί όχι και γυναίκες στην Προεδρική Φρουρά;

Κύριε διευθυντά
Στις 19 Μαΐου 2021, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους, οπλίτες της Προεδρικής Φρουράς με τη στολή του Ποντίου αντάρτη, και πολύ σωστά, ανέλαβαν τη φρούρηση του ηρώου του αγνώστου στρατιώτη στο Σύνταγμα! Στην Προεδρική Φρουρά που «επανδρώνεται» κυριολεκτικά μόνο από άνδρες (Εύζωνες, Κρήτες, Ποντίους, Θράκες και τώρα τελευταία Αιγαιοπελαγίτες) δεν υπηρετεί καμία γυναίκα λες και η υπηρεσία αυτή υπάγεται στον… Αγιον Ορος.

Χάριν και της ισότητας λοιπόν θα μπορούσε να συσταθεί μια μικρή γυναικεία μονάδα που αρχικά θα λάβαινε μέρος, μαζί ή όχι με τους άνδρες συναδέλφους τους, στις τελετές εντός του Προεδρικού Μεγάρου και αργότερα σε όλα τα καθήκοντα της φρουράς. Οι κοπέλες της νέας αυτής μονάδας θα ονομασθούν «Μακεδονίτισσες» ή «Μακεδόνισσες» και θα φορούν την ιστορική φορεσιά της Αλεξάνδρειας Ημαθίας (υπόδειγμα της οποίας εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη).

Υπογραμμίζεται πως η ονομασία Αλεξάνδρεια οφείλεται στο όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου είχε στρατοπεδεύσει και, όπως λέγεται, σε κάποια μάχη έπεσε η περικεφαλαία του, την οποία διέσωσαν γυναίκες της περιοχής! Ετσι, για να τις ανταμείψει τους έδωσε το δικαίωμα να φορούν τη μεταλλική μακεδονική περικεφαλαία που με την πάροδο των αιώνων αντικαταστάθηκε από μάλλινο κεφαλόδεσμο (κατσούλα) με τη μορφή της περικεφαλαίας!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή