Το σχολείο του Ρήγα και το «κρυφό σχολειό» 

Το σχολείο του Ρήγα και το «κρυφό σχολειό» 

Κύριε διευθυντά
Η άποψη του αξιότιμου διδασκάλου κ. Ανδρέα Κεφαλληνιάδη περί ύπαρξης «κρυφών σχολειών» («Καθημερινή» 5/6/2021) δεν συνάδει με την ιστορική πραγματικότητα. Ο «συζήσας, συναγωνισθείς και συγκινδυνεύσας» με τον Ρήγα Φεραίο, Χριστόφορος Περραιβός, στο δοκίμιό του, «Σύντομος βιογραφία του αοιδίμου Ρήγα Φεραίου του Θετταλού» (Αθήνα 1860), γράφει:

«…εν μικρά ηλικία όντα τον υιόν του έπεμψεν [ο «φιλόμουσος» πατέρας του Ρήγα] εις διδασκαλείον εν ώ, κατ’ εκείνην την εποχήν, δύο μόνα επίσημα υπήρχον εν Θεσσαλία δημόσια σχολεία, το μεν εν Τυρνόβω, το δε εν Αμπελακίοις […] Υπήρχε προς τούτοις, αλλά δευτέρας τάξεως, και εν τη Ζαγορά της Θετταλομαγνησίας ελληνικόν σχολείον …εν τούτω, ως εξ αξιοπίστου μαρτυρίας επληροφορήθην, εμαθήτευσεν ο Ρήγας» (σελ. 6-7. Το σπουδαίο αυτό δοκίμιο άντλησα από την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης).

Να σημειώσουμε ότι το σχολείο στη Ζαγορά, στο οποίο μαθήτευσε ο Ρήγας, ανοικοδομήθηκε το 1777 στη θέση ενός παλαιότερου, με δαπάνη του Ζαγοριανού εμπόρου Ιωάννη Πρίγκου, ο οποίος φρόντισε να το εναρμονίσει και με την απαραίτητη βιβλιοθήκη (Αλκης Αγγέλου, «Ιστορία του Ελληνικού Εθνους», Εκδοτική Αθηνών, τόμ. ΙΑ΄, σελ. 311. Βλ. του ιδίου: «Κρυφό Σχολειό. Χρονικό ενός μύθου», Αθήνα 1997). Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ο ίδιος ο Ρήγας «εσχολάρχησεν εις χωρίον Κισσόν». (Περραιβός, ό.π. σελ. 7)

Θα ήταν, λοιπόν, παρακινδυνευμένο αν χαρακτηρίζαμε τον Χριστόφορο Περραιβό «αρνητή του κρυφού σχολειού» επειδή δεν το μνημονεύει. Αλλωστε, ο Τούρκος δεν είχε κανέναν λόγο να ενοχληθεί από την ύπαρξη και λειτουργία ελληνικών σχολείων, όπως λ.χ. αυτό της Δημητσάνας (1764), «οικία πολύδομος και λίαν ευρύχωρος προς διδασκαλίαν 300 μαθητών»! 

Τέλος, η δήλωση του κ. Κεφαλληνιάδη, ότι «κανένας θρύλος δεν μπορεί να σταθεί μόνος του, αν προηγουμένως δεν στηρίζεται σε γερή βάση», δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, δεδομένου ότι ο θρύλος του «μαρμαρωμένου βασιλιά» δεν στηρίζεται σε «γερή ιστορική βάση», όπως και ο θρύλος του «κρυφού σχολειού». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή